Nazwa tej pasty pochodzi z greki. Choć niemal wszyscy uważają, że pochodzi z Włoch, są ślady historyczne, które wskazują, że bardzo podobną potrawę jadano na dworze angielskiego króla Ryszarda II.
Słowniczek kulinarny
Cachaça
Cachaça (czytaj: kaszasa) powstaje w wyniku destylacji sfermentowanego soku z trzciny cukowej. Zawiera od 38 do 51 procent alkoholu. Do jej produkcji można dodać co najwyżej sześć gram cukru na litr płynu. Cachaça powstała – jak większość cudów kulinarnych ...
Likier
Likier potrafi mieć różną moc procentową – zawartość alkoholu waha się od 15 do nawet 50 procent. Produkowany jest niemal w każdym przypadku według tej samej zasady: wysokoprocentowy alkohol mieszany jest z dodatkiem (owoce, sok, zioła, miód), który zapewnić ma ...
Brukselka
Nazwa rośliny pochodzi – oczywiście – od stolicy Belgii, czyli kraju, w którym jest niezwykle popularna i w którym powstała (najprawdopodobniej) z połaczenia jarmużu i kapusty głowiastej. Zalicza się do warzyw, które ze względu na swoje wartości odżywcze, są szczególnie ...
Karmel
Używany jest jako dodatek do napojów, drinków i deserów. W przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie przy produkcji słodyczy. W cukiernictwie cieszy się ogromną popularnością, bo po zastygnięciu i zabarwieniu jest idealnym produktem do dekoracji potraw.
Retsina
Retsina swój niezwykły samk zawdzięcza dodatkowi żywicy sosnowej. Wino to produkowane jest zarówno jako czerwone, różowe jak i białe, ale zdecydowanie najpopularniejsze jest to ostatnie. Retsinę najlepiej pić schłodzoną. Grecy nie piją retsinyw kieliszkach, tylko w szklaneczkach z grubszego szkła, ...
Patison
Owoce patisona osiągają od 10 do 20 centymetrów wielkości. Można je przyrządzać na różne sposoby, od smażenia i duszenia na marynacie skończywszy. Patisony zawierają witaminę C i znaczne ilości węglowodanów, a także – dzięki czemu są cenione przez dietetyków – ...
Aperitif
Jako aperitif można serwować zarówno gotowe alkohole, jak i specjalnie w tym celu przyrządzane drinki, takich jak na przykład Kir. ZASKOCZ ZNAJOMYCH APERITIFEM
Tabasco
Sos ten – używany obecnie jako niezwykle ostra przyprawa – produkowany jest poprzez trzymaniu w beczkach dębowych rozdrobnionych papryczek (małych, czerwonych, o wielkości około 3-5 cm i nazwie… tabasco), zalanych nalewem octowym. Tabasco jest znanym dodatkiem do wielu drinków, takich ...
Farfalle
By go otrzymać ciasto należy rozwałkować do grubości około 2 milimetrów, a następnie pokroić je na niewielkie prostokąty – krótsze boki powinny byc krojone radełkiem. Z tak otrzymaych części przygotowujemy kokradki, dbając o to, by nie zniszczyć ozdobnych boków. Obecnie ...