Makaron ugotować al dente. Przygotować sos serowy wg. przepisu. Pomidorki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 10 minut. Makaron wymieszać z sosem serowym, dodać pieczone pomidorki, ser feta, oliwki, bazylię, rukolę. Całość posypać ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Ryż z wołowiną i brokułami po chińsku
1. Oliwę mieszamy z sosem sojowym, octem i imbirem. Miksujemy z cebulą, czosnkiem, natką, cukrem i sokiem z cytryn – tak powstaje nam marynata. 2. Marynatą zalewamy pokrojoną wołowinę i odstawiamy na 6 godzin do lodówki. 3. Gotujemy ryż. 4. ...
Steki w sosie winnym
Steki rozbijamy, smażymy z dwóch stron na oliwie. Następnie pozbywamy się oliwy, odkładamy steki i wlewamy wino na patelnię. Dodajemy liść laurowy i cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy masło i przyprawiamy do smaku. ...
Ziemniaczki pieczone z masłem, czosnkiem i cebulą
ziemniaki myjemy, ale nie obieramy. Kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy odrobinę czosnku granulowanego. Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy ...
Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym
Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Cytrynę łączymy z łyżeczką oliwy i posiekana pietruszką. Tak przyrządzony sos mieszamy z krewetkami i odkładamy całość do lodówki na 40 minut. Po tym czasie pieczemy w temp. 200 stopni przez około 10 minut. ...
Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym
Makaron gotujemy al dente. Pomidory wkładamy do wrzątku na kilka minut. Pozbywamy się skorki. Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy pomidory. Dusimy przez kilka minut, aż będą miękkie. Dodajemy czosnek i doprawiamy. Mięso smażymy, dodajemy czosnek, imbir i pieprz. Łączymy ...
Smażony ryż z curry i jajkiem
1. Ryż gotujemy z dodatkiem soli i curry. 2. Paprykę kroimy na długie, wąskie paski. 3. Ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę. 4. Natkę pietruszki siekamy. 5. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Podsmażamy przez 3 minuty paprykę i czosnek. Następnie ...
Zapiekanka ziemniaczana z chorizo
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Przestudzone pokrój w talarki i wyłóż spód naczynia żaroodpornego. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój w plastry i ułóż na ziemniakach. na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulkę oraz czosnek. Polej warzywa ...
Pieczone warzywa z tymiankiem
Warzywa umyć i pokroić w talarki. Pieczarki pokroić i dodać do warzyw. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek i posypać tymiankiem suszonym. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Piec przez około 40 minut w 180 stopniach. Podawać z ...
Aromatyczny kurczak z pomarańczą
pomidory zanurzyć we wrzątku i pozostawić na kilka minut, aż będą miękkie. Udka z kurczaka umyć, wysuszyć, a następnie posypać świeżo mielonym pieprzem. 1 Pomarańcze obrać ze skórki i białej powłoki. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać odrobiną oliwy. Pomidory ...















