1. Dzień wcześniej nacieramy kaczkę ziołami. Wkładamy piersi do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na noc do lodówki. 2. W dniu pieczenia nacieramy pierś solą i pieprzem. Pieczemy w naczyniu z winem przez 45 minut w temperaturze 240 ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Kurczak teriyaki
Warzywa pokrój w paski, podsmaż przez kilka minut na oleju. Czosnek i imbir pokrój w drobną kosteczkę, część wymieszaj z sosem teriyaki. Kurczaka pokrój w paseczki, smaż na oleju sezamowym. Do kurczaka dodaj czosnek i imbir, dodaj sos teryiaki. Dorzuć ...
Łosoś w sosie cytrynowym
Filety z łososia oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, smaż łososia po 5 minut z każdej strony. Zetrzyj skórkę z cytryny i zmieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej połówki. Do cytrynowego wywaru dodaj jogurt, ...
Makaron penne zapiekany ze szpinakiem
Ugotować makaron al dente. Szpinak opłukać i pokroić. Masło zasmażyć z mąką, dodać mleko i gotować przez około 4 minuty. Dodać czosnek i przyprawy. Makaron wymieszać ze szpinakiem i polać sosem. na wierzch posypać serem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i ...
Bakłażan zapiekany z kozim serem
Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Odczekać chwilę, aż puści goryczkę. Na posmarowane oliwą naczynie żaroodporne ułożyć bakłażan i pokryć plastrami sera. Posypać ziołami prowansalskimi. Można dodać plaster pomidora i oliwki. ZOBACZ TEŻ: Pstrąg z kaparami
Perfekcyjny stek z polędwicy wołowej
Wyciąg mięso z lodówki i dostaw, aż osiągnie temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzej olej. Smaż steka przez 4-5 minut z jednej strony. Pod koniec smażenia dodaj masło. Przypraw stek po smażeniu. Zobacz też: Pieczone nacinane ziemniaki z boczkiem i ...
Sałatka z awokado i szpinakiem
Upraż na suchej, rozgrzanej patelni płatki migdałowe. Obierz i pokrój awokado w plasterki. Wymieszaj rukolę ze szpinakiem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz wymieszaj na sos i polej nim sałatkę. SMACZNEGO! Zobacz też: ...
Soczysty kurczak w sezamie
Myjemy pierś z kurczaka, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy pierś w mące, następnie panierujemy w jajku i sezamie. Smażymy mięso na rozgrzanej patelni około 10 minut z każdej strony. Podajemy zaraz po przyrządzeniu. Najlepiej smakuje z ryżem. ...
Kurczak na puszce piwa
Najpierw sprawdź, czy pionowo ustawiony kurczak zmieści się pod pokrywą grilla. Jeśli nie, nic nie szkodzi – zawsze możesz położyć go na płasko. Po prostu musisz wiedzieć, jak będzie się piekł, zanim zaczniesz go przygotowywać. Potem odłóż kurczaka na bok, ...
Pieczony halibut z nutką pomarańczy
Rybę myjemy i osuszamy. Następnie solimy i pierzymy. Wkładamy do miski. Wyciskamy sok z pomarańczy i polewamy nim rybę. Posypujemy natką pietruszki. Rybę wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem). Pieczemy ...