MIĘSO: 1. Wyciskamy sok z grejfruta i łączymy go z resztą składników marynaty. 2. Smarujemy kotlety marynatą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. 3. Grillujemy na ruszcie lub specjalnej patelni przez około 15 minut z obu stron. 4. ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Grecka moussaka
1. Bakłażan, cukinię oraz ziemniaki kroimy na plastry. Smażymy na patelni. 2. Mięso podsmażamy ją na oliwie po czym dodajemy czosnek oraz cebulę oraz wcześniej przygotowane zioła. Dodajemy koncentrat. Solimy i pieprzymy. 3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków. Na nich ...
Domowy burger doskonały
Mięso kroimy na kawałki i mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajka i musztardę. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kotlety i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie smażymy burgera na patelni. Bułkę przekrajamy i wkładamy do piekarnika, ...
Pieczona pierś z kaczki z chrupiącą skórką
1. Dzień wcześniej nacieramy kaczkę ziołami. Wkładamy piersi do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na noc do lodówki. 2. W dniu pieczenia nacieramy pierś solą i pieprzem. Pieczemy w naczyniu z winem przez 45 minut w temperaturze 240 ...
Kurczak teriyaki
Warzywa pokrój w paski, podsmaż przez kilka minut na oleju. Czosnek i imbir pokrój w drobną kosteczkę, część wymieszaj z sosem teriyaki. Kurczaka pokrój w paseczki, smaż na oleju sezamowym. Do kurczaka dodaj czosnek i imbir, dodaj sos teryiaki. Dorzuć ...
Łosoś w sosie cytrynowym
Filety z łososia oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, smaż łososia po 5 minut z każdej strony. Zetrzyj skórkę z cytryny i zmieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej połówki. Do cytrynowego wywaru dodaj jogurt, ...
Makaron penne zapiekany ze szpinakiem
Ugotować makaron al dente. Szpinak opłukać i pokroić. Masło zasmażyć z mąką, dodać mleko i gotować przez około 4 minuty. Dodać czosnek i przyprawy. Makaron wymieszać ze szpinakiem i polać sosem. na wierzch posypać serem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i ...
Bakłażan zapiekany z kozim serem
Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Odczekać chwilę, aż puści goryczkę. Na posmarowane oliwą naczynie żaroodporne ułożyć bakłażan i pokryć plastrami sera. Posypać ziołami prowansalskimi. Można dodać plaster pomidora i oliwki. ZOBACZ TEŻ: Pstrąg z kaparami
Perfekcyjny stek z polędwicy wołowej
Wyciąg mięso z lodówki i dostaw, aż osiągnie temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzej olej. Smaż steka przez 4-5 minut z jednej strony. Pod koniec smażenia dodaj masło. Przypraw stek po smażeniu. Zobacz też: Pieczone nacinane ziemniaki z boczkiem i ...
Sałatka z awokado i szpinakiem
Upraż na suchej, rozgrzanej patelni płatki migdałowe. Obierz i pokrój awokado w plasterki. Wymieszaj rukolę ze szpinakiem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz wymieszaj na sos i polej nim sałatkę. SMACZNEGO! Zobacz też: ...














