Bulion podgrzewamy Pomidory parzymy i ściągamy skórkę Marchew kroimy i wrzucamy do bulionu Gotujemy, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania (ostatnie 5 minut) dodajemy pomidory, sól, pieprz i świeżą bazylię. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Podajemy ze śmietaną i kilkoma ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Pieczone ziemniaczki z cebulą i świeżymi ziołami
Ziemniaki myjemy i kroimy w plastry lub łódeczki. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek z posiekanymi ziołami. Ziemniaki prószymy solą i pieprzem, a następnie polewamy marynatą. Na wierzch posypujemy posiekaną cebulką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ...
Zielony omlet ze szpinakiem i parmezanem
Umyj szpinak i wyrzucić go na patelnię na dużym ogniu. Kiedy liście będą już “zwiędnięte” dodaj do nich sól, pieprz i zdejmij z ognia. Ubij 2 jajka, aż będą miały konsystencję piany. Dodaj 1/4 szklanki mleka, sól, pieprz i ubijaj ...
Chrupiąca pizza z ananasem, oliwkami i rukolą
CIASTO Do dużej miski wsypać mąkę i drożdże, a następnie dobrze wymieszać. Dodać oliwę, cukier, sól i stopniowo dodawać wodę. Wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa. Odłożyć ciasto w ciepłym miejscu na około 30 minut (ciasto musi trochę urosnąć). Formę ...
Szarlotkowe naleśniki z miodem i orzechami
Zrobić ciasto na naleśniki. Do ciasta dodać łyżkę posiekanych orzechów. Jabłka wymieszać z miodem i cynamonem. Naleśniki złożyć w kopertę i podawać z lodami. ZOBACZ TEŻ: Pasztet z kaszy jaglanej
Pieczone nacinane ziemniaki z boczkiem i papryką
1. Obieramy ziemniaki i je nacinamy. 2. W każde nacięcie wkładamy: boczek, czosnek i paprykę. 3. Całość posypujemy przyprawami oraz posiekanym koperkiem. 4. Takie ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego i ustawiamy piekarnik na 200 stopni. 5. Pieczemy około 50 minut. ...
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
1. Mieszamy wszystkie składniki na naleśniki i odstawiamy na 20 minut do lodówki. 2. Myjemy świeży szpinak i wrzucamy na patelnię. 3. Dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawy. 4. Mieszamy i dusimy około 3 minuty. 5. Smażymy też naleśniki. 6. Na każdy ...
Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym
Łososia myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym czosnkiem i polewamy sokiem z cytryny. W miseczce mieszamy śmietanę z musztardą. Polewamy łososia. Pieczemy pod przykryciem w tempteraturze 200 stopni C przez około 25 minut. ZOBACZ: Zdrowy obiad: Jaglane ...
Wegetariańskie mini burgery z kotlecikami z groszku
Bułeczki przez kilka minut pieczemy w piekarniku, aż będą chrupiące Warzywa kroimy w plastry Groszek wrzucamy do wrzątku na kilka minut. Wyciągamy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pieprz, sól i jajko. Formujemy małe kotleciki i smażymy na oliwie z oliwek. ...
Omlet ze szpinakiem i jagodami goi
Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Przyprawiamy sola i pieprzem. Liście szpinaku blendujemy razem z jagodami goi. Dodajemy do masy jajecznej. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy. ZOBACZ TEŻ: Śródziemnomorska sałatka z ośmiornicą