Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée. Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta. Formuj w dłoniach ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami
Warzywa pokroić w plasterki lub grubą kostkę, czosnek drobno posiekać i połączyć z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić łyżką oliwy, posypać obficie majerankiem i oprószyć pozostałymi przyprawami z tym, że cynamonu dodać jedynie odrobinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do ...
Wołowina pieczona w czerwonym winie
Mięso pokroić w plastry (jeśli to rostbef) lub w grubą kostkę (jeśli przyrządzamy karkówkę bądź udziec wołowy), przełożyć do naczynia z pokrywką, zalać winem i odstawić na noc do lodówki. Nazajutrz pokroić warzywa w plastry lub grubą kostkę, rozgrzać na ...
Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Przekroić papryki na pół i wyciągnąć gniazda z nasionami. Pomidory i ser feta zmieszać z tymiankiem, bazylią i pieprzem. Wypełnić papryki nadzieniem. Skropić każdą połówkę kilkoma kroplami oliwy z oliwek. papryki włożyć do naczynia żaroodpornego i ...
Pieczona ryba z orzechami pinii, parmezanem i pesto bazyliowym
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyjąć filety z lodówki i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową. Drobno posiekać orzechy pinii. Do orzechów dodać starty parmezan, majonez, pesto i czosnek. Pokryć filety panierką. Piec przez około 15 minut, aż panierka będzie lekko ...
Tom kha gai – kokosowa zupa z kurczakiem
Trawę cytrynową umyć i obrać z zewnętrznego liścia, odciąć twardą część przy ogonku i drobno poszatkować jej biały odcinek. Grzyby shiitake umyć i usunąć korzonki, a następnie pokroić kapelusze na plastry ok. 4 mm grubości. Wywar zagotować. Dodać zieloną końcówkę ...
Hotategai batayaki smażone przegrzebki (małże św. Jakuba)
Zagotować w garnku ok. 2 l wody. Po zagotowaniu wrzucić do garnka mrożone przegrzebki na ok. 3 min. Następnie wyjąć i osuszyć. Cebulę pokroić w piórka. Połączyć ze sobą mirin, sake i wasabi; dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę ...
Niu rou mian (tang mian) makaron w ostrej zupie z wołowiną
Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sos sojowy, sos hoisin, anyż, cynamon, skórkę pomarańczy i gotować 5–10 min na wolnym ogniu. W drugim garnku podgrzać olej roślinny, dodać imbir, czosnek, paprykę chili i por. Podsmażać ok. 10 s, ...
Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, a w tym czasie na oliwie delikatnie przesmażamy plasterki czosnku i pokruszone peperoncini. Odcedzamy makaron niezbyt dokładnie by została na nim woda z gotowania i dodajemy do oliwy. Woda z oliwą utworzy delikatny ...
Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone
Z bazylii, orzeszków, oliwy, parmezanu i czosnku przygotowujemy pesto przy pomocy blendera. Gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (w zależności od tego, który wybierzemy). Do odcedzonego gorącego makaronu dodajemy pesto oraz mascarpone i mieszamy aż ser się rozpuści, a ...