Do mięsa dodać posiekaną kolendrę i rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero. Dobrze wymasować, tak żeby mięso było kleiste. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypiekały. Z mięsa uformować równe ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym
Boczek dobrze opłukać, naciąć skórę. Do garnka wlać wodę i sok jabłkowy (pół na pół). Dodać czosnek, cebulę, laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dorzucić pęczek świeżego majeranku. Do wrzątku wrzucić boczek i parzyć go przez kilkanaście ...
Pęczak z pesto buraczanym
Wyjmij ser z lodówki, pokrój w kostkę i odstaw na bok, żeby doszedł do temperatury pokojowej. Pęczak gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekane drobno 2-3 ząbki czosnku. Nałóż pęczak ...
Szybka i prosta sałatka z łososia
Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy. Gotujemy również fasolkę szparagową i kroimy na połowę. Łososia kroimy na drobniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno. Na patelnię przekładamy makaron i posypujemy startym serem, podgrzewamy aż ser rozpuści się, następnie ...
Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®
Filety ze śledzia oczyścić, umyć i jeśli są zbyt słone wymoczyć w mleku lub wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki (2-3cm). Cebulę obrać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pomidora sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa ...
Ryba zapiekana z marchewką
Rybę myjemy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, po czym układamy w nim kawałki ryby. Dokładnie oprószamy solą, następnie pokrywamy całość startą marchewką, posiekaną ...
Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!
Obieramy włoszczyznę, wrzucamy do gotującej się wody (ok.2,5l), gotujemy a w tym czasie szykujemy pozostałe składniki. Obieramy dynię, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Seler naciowy porcjujemy, dorzucamy. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię wraz z czosnkiem i ...
Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym
Zmiksować obrane ze skórki orzechy włoskie, czosnek i tarty parmezan, razem ze szczyptą soli, pieprzem i kroplą oliwy. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wszystko miksując. Dynię piec przez 20 minut w piekarniku, następnie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę w ...
Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii
Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy. Pomidory umieścić na ...
Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym
Obrać dynię i usunąć nasiona. Pokroić na kostki o boku ok. 1 cm. Boczek pokroić w cienkie paski. Posiekać rozmaryn, czosnek i pietruszkę. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć boczek aż będzie chrupiący, usuwając cały nadmiar tłuszczu. Wrzucić dynię z ...