Szpinak wymieszać z serem ricotta, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. W każdej z piersi zrobić z boku nacięcie, do którego wkładać nadzienie, oprószyć każdą z nich solą. Zawijać piersi w plastry szynki, spinać wykałaczkami. Obsmażyć z obu stron ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Köttbullar z sosem musztardowym
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Bułkę moczyć w mleku przez ok. 10 minut, po czym dokładnie odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkiem, cebulą, dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić. Formować małe kulki i smażyć w głębokim rondlu zanurzone ...
Pizza quattro formaggi
Na cieście CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. Następnie oba placki posypać połową rozdrobnionej mozzarelli, resztą posypać obficiej po jednej z ćwiartek na każdej pizzy. Pozostałe sery ułożyć na trzech kolejnych ćwiartkach. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Placki z dyni
Miąższ dyni oraz cebulę rozdrobnić blenderem lub zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawy, jajo, mąkę, sezam. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. W przypadku gdy ciasto jest za rzadkie, dodać więcej mąki (zależy ...
Gołąbki z mięsem
Liście umyć, osuszyć, ściąć twarde głąby i chwilę gotować w osolonym wrzątku lub 2 minuty podgrzewać w mikrofalówce, aby zmiękły. Ostudzić.Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodać jajo i dokładnie ...
Dorada w sosie cytrynowym
Doradę umyć, obrać z łusek, usunąć wnętrzności. Nasolić i oprószyć pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W trakcie pieczenia obrócić. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany drobno czosnek i smażyć przez 1 minutę. ...
Kopytka
Ugotowane ziemniaki nieco wystudzić, zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Schłodzić w lodówce. Gdy są już zupełnie zimne, wyłożyć ja na oprószoną mąką stolnicę, wbić jajo dodać mąkę i nieco soli, wyrobić szybko gładkie ciasto. Podzielić je ...
Naleśniki z porami i kozim serem
Do mąki wbić jajko, wlać wodę i mleko, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać trzepaczką. Usmażyć 8 cienkich naleśników na rozgrzanym oleju. Pory umyć, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić pory. Dusić na niewielkim ogniu, po chwili wlać ...
Quesadillas z indykiem
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso indyka i chwilę razem smażyć. Następnie wrzucić drobno posiekaną paprykę, kolendrę i chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do miękkości warzyw, doprawić do smaku solą. Ułożoną na patelni tortilli posypać 1/ 8 ...
Gulasz wołowy z piwem
Pokrojone w dużą kostkę mięso oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu z każdej strony przez 3 – 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na żaroodpornego naczynia. Na tym samym tłuszczu zeszklić ...