Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. W woku rozgrzać olej z orzeszków ziemnych. Na gorący wrzucać mięso i obsmażyć na dużym ogniu przez 3 – 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia wbić ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Spaghetti w sosie śmietanowym z szynką i szafranem
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy. Szafran zalać 2 łyżkami gorącej wody i odstawić na 10 minut. W garnku podgrzać śmietanę, dodać szynkę i prawie cały parmezan (odłożyć ...
Pulao z pomidorami i szpinakiem
Ryż dokładnie umyć, wrzucić do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 20 minut. Następnie odsączyć, wrzucić do dużego rondla i zalać wodą, lekko osolić. Zagotować i dalej gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i ...
Placuszki z cukinii i szynki
Cukinie umyć, jeśli mają miękką skórkę, nie obierać. Jeśli skóra jest twarda, cienko obrać. Zetrzeć na tarce, lekko posolić i pzostawić na 20 minut na sicie. W tym czasie zetrzeć na tarce szynkę i cebulę oraz ser żółty, pokruszyć ser feta. ...
Lasagne z pomidorami
Cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, po dużej szczypcie soli i pieprzu oraz suszonych ziół. Smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać posiekane pomidory. Dusić razem kolejne 5 ...
Fussilli z kurczakiem w sosie curry
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, które posolić i posypać papryką. Usmażyć je na złoty kolor na łyżce oliwy. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, po czym odsączyć. W rondlu rozgrzać masło i oliwę, wlać ...
Zapiekanka z fasolki i serów
Fasolkę umyć, osuszyć. Odciąć końcówki, obrać z ew. łyka. Gotować ok. 10 minut w osolonym wrzątku, następnie bardzo dokładnie odsączyć. Połowę fasolki ułożyć w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypać połową rozdrobnionych serów (gorgonzolę pokruszyć, fetę pokroić w kostki, a żółty ...
Orchiette z indykiem i szpinakiem
Pierś z indyka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na 3-4 kawałki, natrzeć solą i pieprzem i upiec na złoty kolor na grillu. Następnie pokroić w cienkie paski. Szpinak umyć, usunąć twarde ogonki, a następnie zblanszować. Dokładnie odsączyć. Suszone pomidory pokroić ...
Pulpety z indyka
Mięso wrzucić do miski, dodać drobno posiekane: cebulę, czosnek, suszone pomidory, oliwki, żółty ser, jajo, namoczoną wcześniej i odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać. Dodać zioła prowansalskie, po dużej szczypcie soli i pieprzu. Formować niewielkie pulpety, obtaczać je w bułce tartej. Smażyć ...
Fileciki z indyka w herbacianym mascarpone
Nie masz pomysłu co zrobić na obiad?Chcesz zaskoczyć swoich gości, niecodzienną kolacją? Oto jedna z propozycji oryginalnego dania z wykorzystaniem herbaty Irving.