Na cieście CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. Posypać je kawałkami sera mozzarella. Na wierzchu ułożyć pokrojone na kawałki, wcześniej obrane i obgotowane przez 5 minut w osolonym wrzątku szparagi, pokrojone na kawałki plastry szynki i kawałki sera camembert. Całość ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Kurczak nadziewany kurkami
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, lekko rozbić. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę drobno posiekać. Grzyby umyć i osuszyć, natępnie również pokroić. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić. Cebulę zeszkic na oleju. Dodać grzyby i pomidora. Smażyć, ...
Tarta z kurkami
Mąkę wymieszać z otrębami, dodać posiekane masło, żółtko, sól i pieprz oraz nieco wody. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią aluminiową i na godzinę włożyć do lodówki. Kurki dokladnie opłukać, osuszyć. Cebulę drobno posiekać, zeszlić na oleju. Dodać ...
Szparagi w oliwie
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać ze skórek do 2/3 długości. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obrane ząbki czosnku oraz liście laurowe, sól. Wrzucić szparagi i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkoścu szparagów (ok. 30 minut). Odsączyć z oliwy, posypać świeżo ...
Kokosowe pieczarki
Pieczarki dokladnie umyć, osuszyć. W woku rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekany czosnek oraz pokrojone w paseczki, pozbawione pestek pparyczki chilli. Smażyć minutę. Dodać posiekane szalotki i zeszlić. Następnie dodać pieczarki w całości (jeśli są małe) lub przepołowione. Smażyć kolejne 3 ...
Smażone warzywa z orzechami nerkowca
Warzywa umyć, oczyścić, pokroić w kawałki przypominające zapałki. Fasolkę pokroić na połówki. W woku rozgrzać olej, wrzucić nasiona kminu, pokruszone suszone chilli, liście curry i smażyć ok. minutę. Wrzucić warzywa i orzechy, wlać sok z limonki i dodać sól i ...
Wieprzowina słodko – kwaśna
Czosnek pokroić w cienkie plasterki, imbir drobo posiekać. Wrzucić do woka na rozgrzany olej i smażyć minutę. Dodać pokrojone w wąskie paski mięso i smażyć ciągle mieszając 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę, paski papryczek chilli, sos rybny, ...
Szpinak po indonezyjsku (Chah Kang Kung)
Szpinak dokładnie umyć, usunąć twarde ogonki liści. Osuszyć.W woku rozgrzać olej, wrzucić zmiażdzony czosnek oraz pokrojony w słupki wielkości zapałek imbir i smażyć minutę. Dodać pokrojone w cienkie paski mięso z kurczaka i smażyć ciągle mieszając do zrumienienia. Następnie wrzucić ...
Szparagi pod pierzynką z szynki i sera
Szpragi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, po czym obrać je do 2/3 długości, zostawiając skórkę przy czubkach. Związać je w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować zanurzone do 2/3 długości w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odsączyć. W rondelku rozpuścić masło, ...
Szparagi z krewetkami
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, cienko obrać ze skórek do 2/3 długiści. Następnie związać w pęczek białą bawełnianą nitką i gotować w osolonym wrzątku (tak aby c zubki nie były zanurzone) przez ok. 8 minut. Odsączyć. Krewetki obrać pancerzyków, oczyścić. ...