Makaron ugotować na pół twardo w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Odlać i zahartować pod zimną wodą, odstawić. Resztę oliwy rozgrzać na patelni, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę. Naczynie do zapiekanek natłuścić, wyłożyć na spód połowę ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Pizza florentina
Na cieśnie CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i osuszyć. Na rozgrznej oliwie zeszklić pokrajoną w krążki cebulę. Dodać szpinak i dalej dusić aż zmięknie. Odlać płyn, a liście wraz z cebulą rozłożyć na cieście. ...
Krokiety po góralsku
Przygotować ciasto: jaja zmiksować z piwem i wodą, dodając stopniowo mąkę, olej, gałkę, sól i pieprz. Na wolnych obrotach miksera miksować kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. Następnie – tuż przed smażeniem – dokładnie wymieszać i jeśli jest ...
Fritatta ze szparagami
Szparagi umyć, cienko obrać, usunąć zdrewaniałe końcówki, związać białą bawełnianą nitką w pęczek. Wstawić do ronda z osolonym wrzątkiem, dodać szczyptę cukru. Wody powinno być tyle, aby czubki szparagów nie były w niej zanurzone. Gotować ok. 7 – 10 minut ...
Grillowany ser tofu
Ser porkroić w plastry o grubości 0,5 mm. Oliwę wymieszać z koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Marynatę rozprowadzić na kawałkach sera, odstawić na min. 3 godziny do lodówki. Następnie piec na grillu z obu stron, ...
Szparagi w sosie hollendaise
Szparagi dokładnie umyć, obrać, usunąć zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek białą bawełnianą nitką, wstawić do głębokiego rondla do gotującej się wody, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Wody w rondlu powinno być tyle, aby czubki szpargów nie były nią zakryte. ...
Risotto z rukolą i wermutem
Rukolę dokładnie umyć, osuszyć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dorzucić ryż i chwilę razem smażyć. Dodać pół szklanki bulionu, wermut, roztarty w dłoni szafran. Dusić do miękkości ryżu, dość często mieszając. W razie potrzeby dodawać bulion. Risotto jest ...
Curry z pangi z okrą
Pangę dokładnie oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Wymieszać kurkumę, chilli oraz 1/4 łyżeczki soli oraz nasiona kminku i tą mieszanką oprószyć kawałki ryby. Odstawić na kwadrans. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kawałki ryby i smażyć ok. 5 ...
Pstrąg na zielono
Pstrąga obrać, oczyścić (pozostawiając głowę), dokładnie umyć i osuszyć, lekko posolić.Migdały przelać wrzątkiem i obrać ze skórek. Umytą i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, czosnek, migdały oradużą szczyptę soli i nieco mniejszą pieprzu zmiksować na gładki sos. Dodać sok z cytryny i ...
Zapiekanka z trzema serami
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju na pół tardo, a więc nieco krócej niż czas wskazany na opakowaniu. Osączyć. Przygotować sos beszamelowy: w rondlu roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, powoli wlewać chłodne ...