Rybę oczyścić, oskrobać, dokładnie wymyć i osuszyć. Natrzeć oliwą i posolić. Z obu stron ponacinać, nacięcia napełnić mieszanką rozdrobnionego sera pecorino i świeżego oraz suszonego tymianku. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Jeden z nich ułożyć na dnie długiego naczynia do ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Zapiekanka z cukinii i pomidorów
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć też twarde części. Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno pastrami cukinii, zaś na nich układać plastry pomidorów, a następnie resztę ...
Okra w jogurcie
Okrę umyć, osuszyć, odkrawać wierzchołki i ogonki. Kroić na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Papryczki chilli oczyścić z pestek, pokroić na niewielkie kawłeczki, zaś cebulę pokroić w piórka. Olej rozgrzać na dużej patelni, dodać nasiona cebuli, papryczki, cebulę i smażyć ...
Pasztet z suszonych prawdziwków
Grzyby zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na noc do moczenia. Następnego dnia gotujemy je, a jeszcze następnie odcedzamy tak, by zachować wodę, w której moczymy kajzerki (najlepiej bez skóry). Grzyby drobno siekamy i wrzucamy do rondelka, w którym uprzednio delikatnie ...
Pieczone pierożki wigilijne
Do przesianej mąki dodać schłodzone masło, posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i wstawić na 2 -3 godziny do lodówki.W celu przygotowania farszu posiekać kapustę, dodać nasiona kopru, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. ...
Pstrągi po holendersku
Pstrągi sprawić, dokładnie oczyścić i wymyć. Nasolić i skropić obficie sokiem z cytryny. Wstawić na min. godzinę do lodówki. Następnie włożyć do naczynia do zapiekania (ale takiego, które również można umieścić na palniku), wlać butelkę wina, a także dodać przekrojone na pół ...
Dorsz po lwowsku
Suszone śliwki zalewamy wodą tak, by były całkowicie zakryte. Po dwóch godzinach dolewamy do nich wino i zagotowujemy, a następnie miksujemy. Mieszamy dokładnie z majonezem, by otrzymać sos. Dorsza obieramy ze skóry i ości, odcinamy głowę, płetwy i ogon. Przygotowujemy ...
Szpinak zapiekany z fetą
W rondlu rogrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut do miękkości. Dodać opłukany i pozbawiony łodyżek liści szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatałową. Dusić bez przykycia aż straci ...
Kotlety rybne w sosie kurkowym
Ryby dokładnie opłukać, rozmrozić. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju. Rybę, odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulę oraz jajo zmiksować na jednolitą gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na ...
Curry ze szpinaku i sera
Na dużej patelnie rozgrzać olej i wrzucić pokrojony w kostkę panir. Podsmażyć na złoto, mieszając do czasu do czasu. Zdjąć go następnie z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Na patelnię wrzucić obrane ze skórki, pokrojone w plastry pomidory i smażyć ...