Na cieście CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. W przypadku obu rodzajów placków posypać rozdrobnionym serem mozzarella. Na poszczególnych ćwiartkach ciasta rozkładać składniaki: na jednej serca karczochów, na drugiej pokrojone fileciki anchois oraz połowę kaparów, na kolejnej paski papryki i ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Warzywa z wędzonym tofu
W woku rogrzać olej, wrzucić posiekany drobno czosenk oraz pół łyżeczki imbiru i minutę smażyć. Następnie dodać pokrajaną w półplasterki cebulę, marchewkę pokrajaną w słupki. Smażyć na niewielkim ogniu prze ok. 5 minut, po czym dodać pokrojone w małe kawałki ...
Suflet szpinakowy
W rondlu o grubym dnie roztopić 30 g masła, wrzucić posiekaną dymkę i dusić do miękkości. Następnie dodać dokładnie umyte i pozbawione twardych ogonków liście szpinaku. Przyprawić szczyptą soli i smażyć bez przykrycia aż liście zmiękną, a woda odparuje. Zdjąć rondel z ognia ...
Cukinia faszerowana fetą i orzechami
Umyte cukinie o cienkiej skórce (bez obierania) włożyć do zagotowanego w dużym garnku, nieco posolonego wrzątku. Gotować pod przykryciem ok. 3 minuty, a następnie odsączyć i ostudzić. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekną cebulę i czosnek. Smażyć przez ok. ...
Grillowana polenta ze szpinakiem
Kaszę wsypać do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać 20 g masła. Szybko zagotować, następnie zmniejszyć ognień i gotować ok. 15 minut na małym ogniu aż ziarenka napęcznieją, ewentualnie podlewając wodą. W tym czasie opłukać szpinak, usunąć ogonki, chwilę dusić aż utracą ...
Warzywa zapiekane z ricottą
Warzywa dokładnie umyć, oczyścić, marchew, ziemniaki, fasolkę obrać. Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę na 2 cm kawałki. Następnie wszystkie za wyjątkiem dymki ugotować na parze. Gdy są już prawie miękkie, odcedzić. Ser ricotta wymieszać z rozmąconym jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Warzywa ...
Zapiekanka z fasoli i mozzarelli
Fasolkę umyć, obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Gdy już jest nieco miękka, ale nadal jędrna, odcedzić i przez chwilę studzić. W tym czasie odcedzić mozzarellę i pomodory i pokroić w dość grube plastry.Połowę fasolki nałożyć do ormy do zapiekanek, ułożyć ...
Zapiekane ćwiartki kapusty
Kapustę obrać z uszkodzonych liści, pokroić na ćwiartki bądź – jeśli jest bardzo duża – na ósemki. Ułożyć na natłuszczonej formie, posypać pokruszonym serem, który delikatnie wgnieść do środka kawałków kapusty. Pokropić oliwą, polać śmietanką. Oprószyć następnie solą i pieprzem. ...
Bakłażany na ostro
Z przecieru pomidorowego, pasty paprykowej, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i oregano przygotować zalewę. Jęsli jest zbyt geśta, dodać więcej oliwy. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry i włożyć do szerokiej, niskiej miski. Całość polać zalewą i wymieszać tak, ...
Knedle z bryndzą
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie nieco ostudzić, przyrządzić z nich puree, ucierając z masłem i mlekiem. Po kolejnych 10 minutach, dodać jaja i mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto aż stanie się gładkie.Dłońmi oprószonymu mąką formować nieduże placuszki o ...