Dynię obrać i usunąć pestki. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dynię pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić w takcie duszenia solą, pieprzem i imbirem, a przed końcem ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Penne z łososiem, awokado i kawiorem
Makaron ugotować al dente w dużej ilości posolonego wrzątku z odrobiną oleju zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić podzielonego na kawałki łososia i chwilę razem dusić, następnie dodać śmietanę ...
Placki ziemniaczane z sezamem w sosie szczypiorkowym
Ziemniaki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać również startą cebulę oraz przecisnięty przez praskę czosnek. Wymieszać z rozmąconym jajkiem, mąką oraz sezamem, a także solą, pieprzem i tymiankiem. gdy masa jest za rzadka, dodac ewentualnie nieco mąki. Rozgrzać ...
Bliny
Drożdże, 1/3 łyżki cukiru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ...
Fondue piwne
Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do trebki, dodać mąkę, torebkę zamknąć lub zawiązać i składniki dokładnie wymieszać, energicznie potrząsając. W garnku podgrzać piwo wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy już prawie wrze, rozpocząć stopniowo dodawanie serów. Cały czas mieszać. ...
Podwójnie wypiekany suflet z trzema serami
4 łyżki masła rozpuścić w dużym rondlu. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlewać stopniowo mleko i dokładnie wozmieszać. Chwilę podgrzewać, po czym dodać pól szklanki śmietany. Podgrzewać razem przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając na niewielkim ...
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Kalafior umyć, oczyścić. Moczyć przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. nastepnie odsączyć i przez ok. 5 – 8 minut gotować – również w całości – w dużej ilości osolonego wrzątku. Kalafior musi być średnio mięki, nie może się ...
Ziemniaki ze szpinakiem z woka
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Szpinak umyć, usunąć ogonki. Zblanszować, polewajać najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić na 2 – cm kawałki. W garnku rogrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć z obu stron na złoty ...
Bakłażany z mozzarellą i parmezanem
Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry i ułożyć na blasze pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Posmarować je wcześniej oliwą i piec przez ok. 15 – 20 minut, tak by zrobiły się miękkie. W tym czasie przyrządzić sos: w ...
Ciecierzyca ze szpinakiem
Ciecierzycę obficie opłukać, zalać wodą i przez noc moczyć w wodzie. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła przez ok. 90 minut. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Szpinak umyć, usunąć ogonki.Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odsączyć. Na ...