Z przecieru pomidorowego, pasty paprykowej, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i oregano przygotować zalewę. Jęsli jest zbyt geśta, dodać więcej oliwy. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry i włożyć do szerokiej, niskiej miski. Całość polać zalewą i wymieszać tak, ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Knedle z bryndzą
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie nieco ostudzić, przyrządzić z nich puree, ucierając z masłem i mlekiem. Po kolejnych 10 minutach, dodać jaja i mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto aż stanie się gładkie.Dłońmi oprószonymu mąką formować nieduże placuszki o ...
Naleśniki z dynią
Dynię obrać i usunąć pestki. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dynię pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić w takcie duszenia solą, pieprzem i imbirem, a przed końcem ...
Penne z łososiem, awokado i kawiorem
Makaron ugotować al dente w dużej ilości posolonego wrzątku z odrobiną oleju zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić podzielonego na kawałki łososia i chwilę razem dusić, następnie dodać śmietanę ...
Placki ziemniaczane z sezamem w sosie szczypiorkowym
Ziemniaki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać również startą cebulę oraz przecisnięty przez praskę czosnek. Wymieszać z rozmąconym jajkiem, mąką oraz sezamem, a także solą, pieprzem i tymiankiem. gdy masa jest za rzadka, dodac ewentualnie nieco mąki. Rozgrzać ...
Bliny
Drożdże, 1/3 łyżki cukiru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ...
Fondue piwne
Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do trebki, dodać mąkę, torebkę zamknąć lub zawiązać i składniki dokładnie wymieszać, energicznie potrząsając. W garnku podgrzać piwo wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy już prawie wrze, rozpocząć stopniowo dodawanie serów. Cały czas mieszać. ...
Podwójnie wypiekany suflet z trzema serami
4 łyżki masła rozpuścić w dużym rondlu. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlewać stopniowo mleko i dokładnie wozmieszać. Chwilę podgrzewać, po czym dodać pól szklanki śmietany. Podgrzewać razem przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając na niewielkim ...
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Kalafior umyć, oczyścić. Moczyć przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. nastepnie odsączyć i przez ok. 5 – 8 minut gotować – również w całości – w dużej ilości osolonego wrzątku. Kalafior musi być średnio mięki, nie może się ...
Ziemniaki ze szpinakiem z woka
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Szpinak umyć, usunąć ogonki. Zblanszować, polewajać najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić na 2 – cm kawałki. W garnku rogrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć z obu stron na złoty ...