Do przesianej mąki wymieszanej z połową szklanki cukru i szczyptą soli dodać rozpuszczone masło. Połączyć, zagniatając rękoma. Następnie dodać kilka łyżek wody i wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 ...
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Keks
Bakalie moczyć przez 15 minut w gorącej wodzie połączonej z alkoholem. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, powoli dodawać żółtka i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ...
Przysmak kokosowy
W rondlu powoli rozpuścić masło, wrzucić wiórki kokosowe i skondensowane mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 7 – 10 minut. Masę nieco ostudzić, wyłożyć do prostokątnego bądź kwadratowego naczynia, wierzch dokładnie wygładzić łyżką. Wstawić do lodówki na godzinę, następnie wyłożyć ...
Tradycyjny sernik
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto: schłodzone masło posiekać nożem, połączyć z pozostałymi składnikami. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać miękkie masło i nadal ucierać aż powstanie biała ...
Ciasto wiśniowe z czekoladą
Maragrynę rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Następnie dodać żółtka jaj i zmiksować. Wsypać mąkę, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Dodać ...
Tort Ambasador
Jaja ubić z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 – 190 stopni. ...
Ciasto Śliwka w czekoladzie
Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao i spirytus. Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, ...
Tarta z jabłkami
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, aromat waniliowy, wymieszać. Dodać posiekane masło i szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce min. 30 minut. Następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i ...
Pralinki kokosowe
Czekoladę rozpuścić rondelku umieszczonym w większym garnku z gotującą się wodą. Dodać mleko, kakao, likier kokosowy, 2 łyżki wiórków kokoswych. Dokładnie wymieszać. Gdy nieco ostygnie, fromować w wilgotynych dłoniach kuleczki, które obtaczać w wiórkach kokosowych. Odstawić na kilka godzin do ostygnięcia.
Ciasto truskawkowe
Jaja utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać posiekaną nożem margarynę oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Masę wlać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Dodać truskawki. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni.