Do rondla wlać mleko, dodać cienko skrojoną skórkę z połowy wyparzonej wcześniej cytryny oraz korę cynamonu. Zagotować, a następnie gotować jeszcze przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć skórkę i cynamon. Żółtka utrzeć na gładki kogel-mogel z 3 ...
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Sałatka ananasowa
Ananasa dokładnie umyć i przekroić na pół po długości. Delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wyciąć miąższ. Miąższ pokroić w kostkę, winogrona na połówki. Dodać podzielone na cząstki mandarynki. Wszytkie owoce wymieszać i nakładać do wydrążonych połówek ananasa. Ozdobić na wierzu rodzynkami.
Kluski z makiem
Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.
Kompot z suszu
Suszone owoce opłukać, zalaćlitrem wody. Dodać rodzynki i przyprawy i gotować prze ok. 20 minut. Wrzucić morele i skórkę cytrynową. Doprawić miodem i sokiem z cytryny.
Kutia
Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej ...
Ciasto z agrestem
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie dokładnie opłukać agrest, usunąć szypułki. Zagotować 1/4 l wody z 2 łyżkami cukru i skórką cytrynową i ...
Tort orzechowy
Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao , kawę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Wylać na wysmarowaną ...
Ciasto kokosowe
Przygotować biszkopt: ubić pianę z 5 białek. Gdy masa będzie sztywna, dodać cukier, potem zółtka. Na końcu dodać mąkę i deliktanie wymieszać łyżką. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, nie otwierając zbyt często piekarnika.Przygotowanie masy należy zacząć od ...
Ciasto z gruszkami
Z przesianej mąki, 1 jaja, żółtka, masła, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wysoki rant. Nakłuć ...
Glazurowana tarta ze śliwkami
Suszone śliwki włożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami brandy. Odstawić na godzinę, aby śliwki wchłonęły alkohol. W celu przygotowania ciasta do maki dodać posiekane masło i szczyptę soli oraz cukier i żółtka. Szybko zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć ...