Z białek i cukru ubić sztywną pianę, delikatnie dodać żółtka oraz wodę i połączyć. Dosypać proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Dużą kwadratową formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i natłuścić. Wylać na nią ciasto, wstawić ...
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Piernik
W dość sporym garnku umieszczamy następujące składniki: mleko, rum, miód, olej, margarynę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu często mieszając do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a potem odstawiamy, by masa wystygła.Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka wraz ...
Turron
W rondlu na niewlkim ogniu rogrzać miód, dodac cukier i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Do nieco wystudzonego miodu dodać białko i wszystko razem mieszać ok. 10 minut. Ponownie postawić na niewielkim ogniu i ciągle mieszając ...
Szarlotka migdałowo – orzechowa
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i przez ok. 45 min do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach jabłka, obficie skropić sokiem z cytryny. Przygotować krem: orzechy, ...
Tort migdałowy
Z białek ubić sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę otartą z połówki wyszorowanej wcześniej i umytej cytryny. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec przez 15 minut ...
Ciasto ze śliwkami
Mąkę wymieszać z cukrem, nieco podgrzanym mlekiem, 5 żółtkami, cukrem waniliowym, rozpuszczonym i wystudzonym tłuszczem oraz rozkruszonymi drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować i ...
Maliny w winie deserowym
Maliny oczyścić przebrać. Podzielić na cztery porcje i nałożyć do pucharków na desery (lub szerokich kileliszków do szampana). Każdą porcję zalać do 3/4 wysokości winem. Udekorować bitą śmietaną i melisą.
Jagodzianki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać.Wymieszać z łyżką mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie jajka utrzeć z resztą curku, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, ...
Babeczki z owocami leśnymi
Z mąki i posiekanego masła oraz pozostałych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i owinąć folią aluminową. Przez 30 minut chłodzić w lodówce.Żółtka rozmieszać z cukrem, śmietankę mocno podgrzać i wymieszać z żółtkami. Chwilę razem podgrzewać. Dodać cukier waniliowy, ...
Maliny z waniliowymi lodami
Maliny przebrać, podzielić na dwie grupy: ładniejsze odłożyć, a pozostałe nieco rozgnieść widelcem i w miseczce zalać likierem maraskino. odstawić na pół godziny. Nieco rozpuszczone lody wymieszać z mlekiem. W niskiej szerokiej szklance na dnie umieścić po kilka łyżek malinowej ...















