Truskawki umyć, oszypulkować. W garnku rozgrzać masło, wrzucić truskawki, wlać likier i dusić przez ok. 5 minut, często mieszając. Lody nałożyć do miseczek i polać tak przygotowanym sosem. Podawać natychmiast, udekorowane listkami mięty.
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Tarta miodowo – orzeszkowa
Z mąki, połowy kostki masła posiekanego nożem, 2 łyżek cukru pudru i jajka oraz 1 łyżki wody zagnieść szybko kruche ciasto, które zawinąć w folię alumniową i włożyć na 15 minut do lodówki. Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną ...
Ciasto winogronowe
Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, dodać roztopione i wystudzone masło, mąkę i pianę z białek. Masę wlać do podłużnej formy keksowej, której dno i boki do 1/3 wysokości wcześniej wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Biszkopt piec przez ok. ...
Strudel jabłkowy
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbic jajko. Wlać pół szklanki wody i sok z cytryny. Dodać też 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto zagnieść, aby było gładkie i elastyczne. Następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 ...
Crema Catalana
Do rondla wlać mleko, dodać cienko skrojoną skórkę z połowy wyparzonej wcześniej cytryny oraz korę cynamonu. Zagotować, a następnie gotować jeszcze przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć skórkę i cynamon. Żółtka utrzeć na gładki kogel-mogel z 3 ...
Sałatka ananasowa
Ananasa dokładnie umyć i przekroić na pół po długości. Delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wyciąć miąższ. Miąższ pokroić w kostkę, winogrona na połówki. Dodać podzielone na cząstki mandarynki. Wszytkie owoce wymieszać i nakładać do wydrążonych połówek ananasa. Ozdobić na wierzu rodzynkami.
Kluski z makiem
Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.
Kompot z suszu
Suszone owoce opłukać, zalaćlitrem wody. Dodać rodzynki i przyprawy i gotować prze ok. 20 minut. Wrzucić morele i skórkę cytrynową. Doprawić miodem i sokiem z cytryny.
Kutia
Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej ...
Ciasto z agrestem
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie dokładnie opłukać agrest, usunąć szypułki. Zagotować 1/4 l wody z 2 łyżkami cukru i skórką cytrynową i ...















