Do wysokiej szklanki wypełnionej do połowy rozdrobnionym lodem wlać wino, sok pomarańczowy i z cytryny. Dodać cukier i rum do smaku. Dokładnie wymieszać. Ozdobić plasterkiem cytryny.
Przepisy kulinarne na drinki – Trochę dla ciała, trochę dla duszy, z naszych przepisów alkohol Cię ruszy! Najlepsze przepisy kulinarne na drinki!
Ski Bunny
Wszystkie składniki oprócz żółtek i cukru wlać do garnka i powoli podgrzewać. Żółtka ubić z cukrem i dodać do nich gorący płyn. Podawać w kiliszkach na nóźce, odpornych na wysoką temperaturę.
Carlton
Do shakera do połowy wypełnionego kostakami lodu wlać składniki, energicznie potrząsać, następnie wlać do schłodzonych kieliszków koktajlowych. Każdą porcję udekorować wisienką koktajlową.
Western Electric
Wszystkie składniki oprócz wody mineralnej wlać do shakera do połowy wypełnionego kostkami lodu. Potrząsać przez chwilę, po czym przelać do wysokich kieliszków do szampana. Uzupełnić według gustu gazowaną wodą mineralną.
Side-car
Do shakera na kostki lodu wlać składniki, energicznie potrząsnąć. Przelać do kieliszków koktajlowych.
Błękitne morze
Wszystkie składniki wlać do shakera wypełnionego do połowy kostkami lodu. Energicznie potrząsać do momentu aż zacznie się pienić. Przelać do wyskoich szklanek, uzupełnić tonikiem.
Niesprzedajny (Incorruptible)
Do shakera wypełnionego do połowy kostkami lodu wlać soki. Wymieszać energicznie i przelać do wysokich szklanek bądź szampanek. Nalać do 2/3 naczynia, a potem uzupełnić lemoniadą.
Margarita truskawkowa
Umyte i oszypułkowane truskawki dokładnie zmiksować z cukrem. Do szklanicy barmańskiej wlać zmiksowane truskwaki, tequilę, triple sec oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, po czym wlać do mocno oziębionych koktajlowych kieliszków. Udekorować listkiem mięty.
Harvard
Do szklanicy barmańskiej wlać na kilka kostek lodu składniki, wymieszać łyżką i przelać do kieliszków do koniaku.
B52
Do wysokich wąskich kieliszków wlać po porcji likieru kahlua, następnie wymieszać dokładnie triple sec z baileys i po wypukłości łyżeczki wlać delikatnie do kieliszków tak, by nie wymieszać z likierem kahlua. Na wierzchu pokropić wódką i podpalić. Podawać płonące.