Limonkę wyszorować, spażyć, pokroić w ósemki. Po cztery kawałki wrzucić do wysokich szklanek. Za pomocą specjalnego drewnianego przyrządu do wyciskania limonek (albo zwykłego trzonka noża) z limonek wycisnąć sok. Z cukru i dwóch łyżek wody zrobić syrop. Dodać po porcji ...
Przepisy kulinarne na drinki – Trochę dla ciała, trochę dla duszy, z naszych przepisów alkohol Cię ruszy! Najlepsze przepisy kulinarne na drinki!
Loren
Podane składniki wlać do sheakera wypełnionego do połowy kostkami lodu. Wymieszać energicznie, acz rozważnie (piwo na pewno bedzie chciało uwolnić swoje bąbelki). Podawać w niskich i szerokich szklankach.
Wielka świeżość
Do shakera do połowy wypełnionego kostkami lodu wlać alkohole i dokładnie wymieszać. Nalać do niskich szerokich szklanek i uzupełnić zimną wodą mineralną. Udekorować listkami mięty.
Porzeczkowe niebo
Składniki wlać do shakera do połowy wypełnionego kostkami lodu. Energicznie zamieszać i nalać do niskich szklanek. Uzupełnić wodą mineralną.
Spód spodni
Anyżówkę i krem porzeczkowy wlać do shekera do połowy wypełnionego kostkami lodu. Dokładnie wymieszać, po czym wlać do kieliszków koktajlowych. Uzupełnić wodą mineralną
Szmaragd Północy
Do shakera do połowy wypełnionego kosztkami lodu wlać składniki i dokładnie wymieszać. Nalewać do szklanek do long drinków na 2-3 kostki lodu
Zielone oko
Do shakera wypełnionego do połowy kostkami lodu wlać kolejno składniki i dokładnie wymieszać. Przelać do kieliszków koktajlowych.
Szary kot
Do shakera do połowy wypełnionego kostkami lodu wlać składniki i dokładnie wymieszać. Przelac do niskich szerokich szklanek i dodać jeszcze jedną kostkę lodu. Udekorwać listkiem mięty.
Niebieski punkt
Do shakera do połowy wypełnionego kostkami lodu wlać składniki. Dobrze wymieszać i przelać do kieliszków koktajlowych. Ozdobić plasterkiem cytyryny
Ojciec chrzestny
Do niskich i szerokich szklanek do whisky na kilka kostek lodu wlać whisky i amaretto. Dokładnie wymieszać.