Zmiksować obrane ze skórki orzechy włoskie, czosnek i tarty parmezan, razem ze szczyptą soli, pieprzem i kroplą oliwy. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wszystko miksując. Dynię piec przez 20 minut w piekarniku, następnie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę w ...
Przepisy kulinarne na makarony – Zakręcone i muszelki, ot makaron jest niewielki. Pyszne z nim związane dania i przepisy do czytania! Najlepsze przepisy kulinarne na makarony!
Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii
Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy. Pomidory umieścić na ...
Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym
Obrać dynię i usunąć nasiona. Pokroić na kostki o boku ok. 1 cm. Boczek pokroić w cienkie paski. Posiekać rozmaryn, czosnek i pietruszkę. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć boczek aż będzie chrupiący, usuwając cały nadmiar tłuszczu. Wrzucić dynię z ...
Tuńczyk + makaron = Penne al tonno
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni na oliwie przesmażamy czosnek i cebulę posiekane w kostkę. Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Do sosu dodajemy gorący makaron i mieszamy. ...
Spaghetti arrabiata – włoska uczta!
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Czosnek i cebulę siekamy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, czerwone wino, cukier, sól, pieprz oraz papryczkę pepperoncini. Dusimy całość, aż zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy posiekaną bazylię. Makaron ...
Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese
Zagotować dużą ilość wody na spaghetti. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć wołowinę. Dodać cebulę i czosnek, a następnie dusić razem z wołowiną. Tymianek umyć, oddzielić listki od łodygi i dodać na ...
Makaron i oliwa – sprawdzona klasyka
W drugiej połowie grudnia przedświąteczna gorączka osiąga szczyt. Często brakuje czasu nawet na przyrządzenie porządnego obiadu. Wtedy najlepiej sięgnąć po makaron, który idealnie nadaje się na błyskawiczny obiad, lekką przekąskę i efektowną kolację. Może wystąpić jako danie główne i praktyczny ...
Lasagne z mięsem i ricottą
Składniki: ilość porcji: 8 • 450 g chudej mielonej wołowiny • 2 łyżki oliwy Extra Vergine Bertolli Originale • 1 opakowanie (500g) surowych płatków makaronu lasagne • 2 jajka • 425 g sera ricotta • 450 g sera mozzarella • ...
Spaghetti carbonara
Składniki: ilość porcji: 4 • 4 łyżki oliwy z oliwek Carbonell • 125 g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu • 150 g parmezanu, świeżo startego • 1 jajko • 3 żółtka • sól • ...
Spaghetti bolognese
Składniki ilość porcji: 4 • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Bertolli Originale • 1 duża cebula, drobno posiekana • 1 duża marchewka, drobno posiekana • 2 ząbki rozgniecione czosnku • 8 suszonych pomidorów, drobno posiekanych • 250 g ...