Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym garczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Bułeczki poori
Do miski wsypać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. W środku zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać wodę, następnie wymieszać i zagnieść ciasto, dodając ewentualnie nieco wody. Ugniatać do momentu aż ciasto będzie całkiem gładkie i elastyczne. Odstawić na 15 minut.Ciasto ...
Koreczki z mozzarellą i pomidorami
Mozzarellę odsączyć. Na wykałaczkę nadziewać po jednej kuleczce, pomidorze oraz liściu bazylii. Ocet balsamiczny wymieszać ze szczytpą soli, dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Na koniec sos doprawić pieprzem. Koreczki podawać na półmisku z sosem do maczania w osobnym naczyniu.
Awokado z kawiorem
Jaja ugotować na twardo w osolonym wrzątku, ostudzić. Awokado umyć i – nie obierając – przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć pestki i każdą połowę skropić obficie sokiem z cytrny, aby nie pociemniały.Jaja obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany szczypiorek, sok z ...
Rolmopsy
Śledzie dokładnie opłukać. Jeśli są bardzo słone, moczyć przez ok. 2 godziny w wodzie. Następnie osuszyć. Ogórki pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 3 cm. Każdy płat śledziowy zwijać dookoła kawałka ogórka, a następnie spinać wykłaczką. Cebulę i ...
Wędzony pstrąg z jabłkami i sosem żurawinowym
Jabłka umyć, przepołowić i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki, które obficie skropić sokiem z cytryny. Ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Pstrągi obrać ze skóry, usunąć ości i przekroić pionowo na cztery części. Ułożyć je na jabłkach. 3 łyżki bitej śmietany wymieszać z ...
Sushi maki
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć. Zalać wodą i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ...
Francuskie paluszki
Rozmrozić ciasto farncuskie. Wykrawać dekoracyjnym radełkiem paski o szerokości ok. 2 cm i długości 10 cm. Układać na blasze do pieczenai wyłożonej papierem. Smarować je rozmąconym białkiem, a następnie na części układać po dwa – trzy krążki, na które pokroić oliwki ...
Jaja z kawiorem
Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie, aby nie pękły skorupki (ok. 15 minut). Wystudzić w zimnej wodzie. Przekrajać na połówki. Na wierzchu układać po pół łyżeczki majonezu, a na nim po połowie łyżeczki kawioru. Układać na półmiskach na liściach sałaty. ...
Caponata
Bakłażany pokroić w dużą kostkę, paprykę – w niewielką, cebulę posiekać w drobną kostkę,seler pokroić w centymetrowe kawałki. Na rozgrzanej oliwie udusić ceblę, dodać seler oraz po chwili paprykę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodać pomidory i dusić razem przez ok. ...