Rozmrozić ciasto farncuskie. Wykrawać dekoracyjnym radełkiem paski o szerokości ok. 2 cm i długości 10 cm. Układać na blasze do pieczenai wyłożonej papierem. Smarować je rozmąconym białkiem, a następnie na części układać po dwa – trzy krążki, na które pokroić oliwki ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Jaja z kawiorem
Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie, aby nie pękły skorupki (ok. 15 minut). Wystudzić w zimnej wodzie. Przekrajać na połówki. Na wierzchu układać po pół łyżeczki majonezu, a na nim po połowie łyżeczki kawioru. Układać na półmiskach na liściach sałaty. ...
Caponata
Bakłażany pokroić w dużą kostkę, paprykę – w niewielką, cebulę posiekać w drobną kostkę,seler pokroić w centymetrowe kawałki. Na rozgrzanej oliwie udusić ceblę, dodać seler oraz po chwili paprykę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodać pomidory i dusić razem przez ok. ...
Razowe pierożki z nadzieniem z dyni
Z obu rodzajów maki, jaj, posiekanego masła, tertego parmezanu, dodajac sól i pieprz szybko zagnieść ciasto. Uformowac w kule i zawinąć w folię aluminiową. Na godzinę włożyć do lodówki. Dynię obrać, oczyścić z pestek. Miąższ drobno pokroić. Na oliwie zeszklić ...
Szpinak z parmezanem
Szpinak bardzo dokładnie umyć, przebrać, usuwając uszkodzone liście. odciąć ogonki. Dusić przez 3 -4 minuty na rogrzanej oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, świeżo startej gałki, soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać wiórkami pramezanu.
Jaja w sosie szczawiowym
Jaja ugotować na twardo z dodatkiem soli (ok. 10 minut). Szczaw przebrać, usunąć ogonki, dokładnie opłukać. Nieco osuszyć i dusić do na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz ...
Gruszki z gorgonzolą
Gruszki obrać ze skórek. Pokroić na cienkie plasterki. Rukolę umyć i oszuszyć. Ułożyć na talerzu, a na nim plastry gruszki. Skropić sokiem z cytryny. W rondelku rogrzać masło, dodać pokruszony ser i śmietanę oraz wino. Mieszać, pogrzewając na niewielkm ogniu. ...
Bakłażany z zalewie słodko – kwaśnej
Bakłażany pokroić wzdłuż w cienkie (ok. 0,5 cm) plastry. Smażyc je zobu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z tłuszczu. Przygotować zalewę: pozostałą oliwę wymieszać z octem balsamicznym, soiem z cytryny. Dodać cukier, goźdźiki, listki laurowe, sól, pieprz ...
Grzanki z grzybami
Grzyby obrać, oczyścic i dokładnie opłukać. Osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( 1 łyżkę) wraz z połową łyżeczki suszonych ziół, wermutem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć przez oko. 5 minut, często mieszając, ...
Bruschetta z pomidorami
Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w piekarniku pod grillem (lub na grillu ogrodowym). Pomidory umyć i wrzucić do wrzątku na minutę. Następnie obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Drobno posiekać, wymieszać z ...