Cukinie umyć i pokroić na plastry grubości około 5 mm. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Zwiększyć ogień, usmażyć cukinię. Dodać usmażone wczeźniej bez tłuszczu orzeski piniowe, sok z cytryny, natkę, odsączone rodzynki, startą skórkę cytrynową. Podawać ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Szparagi z grzybami i sezamem
Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru, soli i soku cytrynowego przez około 7 minut. Grzyby umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Na patelni ...
Grillowane oscypki
Oscypki ułożyć na tacce z folii aluminiowej. Należy pamiętać, by tacka była umiejscowiona dość wysoko, tak by nie dotykały jej ewentualne płomienie. Po około 5 minutach trzeba przełożyć oscypki na drugą stronę.
Jaja w galarecie
Jaja ugotować na twardo, następnie wystudzić w zimnej wodzie. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatyną wymieszać z winem, bulionem sosem sojowym i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Galaretę rozprowadzić na grubość 1 centymetra na dnie ...
Jajka faszerowane łososiem
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Zalać zimną wodą i wystudzić, gdy ostygną obrać je delikatnie i przekroić na połówki. Wyjąc z nich żółtka, które wymieszać z posiekanym drobno łososiem, cebulką i koperkiem. Pastę doprawić do smaku. Nadzienie nakładać ...
Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Ciabatty przekroić na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wymieszać z masłem. Tak przygotowanym czosnkowym masłem posmarować pieczywo. Wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika. Następnie na każdą z grzanek położyć plaster mozzarelli, odsączony plaster pomidora oraz ...
Kulki serowe
Żółty ser utrzeć na tarce o drobnych otworach. Wymieszać z twarogiem i serkiem śmietankowym na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.Serek topiony rozgnieść widelcem. Dodać ser żółty utarty na tarce o małych otworach i ...
Antipasto z pieczonej papryki
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki po długości. Piec ją skórką do góry pod rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 20 – 25 minut, aż skórka zacznie się zwęglać. Wyjąć i ostudzić. Kiedy papryki są jeszcze ciepłe zdjąć ...
Jarmuż z buraczkami i dymką
Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 ...
Kremowy mus z tuńczyka
Tuńczyka odsączyć. Ogórki i paprykę posiekać.Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej, nie zdejmując z ognia, zimne mleko. Zagotować, ciągle mieszając. Dodać żółtka. Wymieszać z tuńczykiem, kaparami, ogórkami i papryką oraz natką. Żelatynę zalać zimną wodą, a ...