Liście sałat umyć, osuszyć, ułożyć na czterech talerzach. Obrać grejpfruity, usunąć białą skórkę, podzielać na cząsrki, usuwająć błonki. Zachować sok. Ułożyć na liściach sałaty. Awokado pokroić na półówki, obrać ze skórki, wyjąć pestki. Skropić sokiem z grejpfruita, aby nie ściemniały. ...
Przepisy kulinarne na sałatki – Sałatkowe świetne dania, zdrowe, smaczne – zrobisz sama! Najlepsze przepisy kulinarne na sałatki i surówki!
Sałatka z mango i ogórka
Przygotować chaat masala: wymieszać wszystkie przyprawy, dodając po pół łyżeczki soli i pieprzu. Orzeszki podsmażyć na oleju aż się lekko zarumienią (w przypadku solonych orzeszków przed smażeniem należy je umyć i osuszyć). W misce wymieszać pokrojonego w kostkę wraz ze ...
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem
Jaja ugotować na twardo z odrobiną soli, aby nie pękały skorupki. Ostudzić, obrać, grubo pokroić. Dodać pokrojonego łososia, posiekane kapary i cebulę. Wymieszać z sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, soku cytrynowego, soli i pieprzu oraz posiekanego koperku. Podawać schłodzoną.
Sałatka Cezara z anchois
Jajko, czosnek, musztardę, filety anchois, oliwę dokładnie zmiksować. Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na niewielkie kawałki. Ułożyć na półmisku, na nich pokrojone filety anchois. Kromki bułki usmażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie pokroić na kwadratowe, małe kawałeczki. ...
Indyjska sałatka z mango
Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć cienkie plastreki obranego wcześniej ze skórki ogórka, a nim pokrojone w plasterki pomidory. Mango pokroić wzdłuż na cienkie plastry, usunąć kawałki pestki oraz skórkę. Ułożyć na pomidorach, a na nich pokrojoną w piórka czerwoną ...
Trójkolorowa sałatka z insalatiną
Jaja ugotować na twardo z odrobiną soli. Liście insalatiny umyć i osuszyć. Pomidory oraz bwystudzone jaja pokroić na ósemki. Wszystko wraz z czarnymi oliwkami ułożyć na dużym półmisku. Przygotować sos: ocet winny wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z oliwą ...
Sałatka po wawelsku
Z podanych składników przygotować sos. Ryż skropić sokiem z cytryny. Marchewkę obrać, ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę i wymieszać z ryżem. Następnie dodać natkę pietruszki, orzechy i krewetki. Przyprawić do smaku.Salaterki wykładać liśćmi rukoli, wykładać na nie ryż z krewetkami ...
Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
Kapustę drobno szatkujemy, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około osiem minut. Po chwili odcedzamy, przelewamy starannie zimna wodą i dokładnie odsączamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie posypujemy skórką ...
Galicyjska sałatka z jaj
Cebulę drobno posiekać, dodać pokrojone jajka i szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać oliwę, posiekaną natkę, doprawić do smaku intensywnie solą i pieprzem oraz szczyptą gałki. Wszystko dokładnie zmiksować. Z masy formować małe kuleczki, układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, ...
Sałatka z kukurydzy z marynowanymi grzybami
Z jogutru, majonezu i musztardy naszykować sos. Doprawić pamiętając, że smaku sałatce nadzadzą grzyby i korniszony. Jabłko zetrzeć na tarce i pokropić delikatnie sokiem z cytryny. Wymieszać z kukurydzą i pokrojonymi w drobną kostkę grzybkami i korniszonami. Spróbować i w ...















