Tuńczyka dokładnie odsączyć. W miseczkach, w których będzie podawana sałatka, ułożyć plastry obranego ogórka, następnie ósemki pomidorów, paseczki papryki i pokorojoną w piórka cebulę, soląc lekko każdą wartwę. Z oliwy i octu przygotować sos vingert. Polać nim warzywa. Nastepnie delikatnie ...
Przepisy kulinarne na sałatki – Sałatkowe świetne dania, zdrowe, smaczne – zrobisz sama! Najlepsze przepisy kulinarne na sałatki i surówki!
Sałatka z brokułami i pomidorami
Brokuły gotować w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odsączyć i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, soląc lekko wodę. Pomiodry i jaj po obraniu ze skorupek pokroić w ósemki. na półmisku ułożyc różyczki brokułów, pomidory i jaja. Lekko posolić. Z ...
Sałatka z ananasem w sosie czosnkowym
Ananasa dokładnie osączyć, a nastepnie pokroić na drobne kawałki. Ser pokroić w niedużą kostkę. Z majonezu, jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soku cytrynowego przygotować sos. Składniki wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z wędzoną rybą i marynatami
Rybę obrać ze skóry i ości. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, w trakcie ucierania skrapiać sokiem z cytryny. Śliwki pokroić w paseczki. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą i sokiem z ...
Sałatka warstwowa z kalafiorem
Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odsączyć i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki.Pomidory pokroić w dużą kostkę.Z majonezu, musztardy, oleju przygotować gładki sos. W dużej, przezroczystej ...
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Bakłażana pokroić na plastry grubości pół centymetra. Nasmarować oliwą i grillować na rumiano z obu stron. Wystudzić. Ogórka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory również pokroić w plastry.Z jogurtu, ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu przyrządzić sos.Plasterki ...
Sałatka z pomarańczy i awokado
Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu ...
Sałatka z bobu i sera feta
Bób gotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Pomidory pokroić w ósemki, a ser feta w niewielkie kostki. Bób wyłuskać, wymieszać z pomidorami i fetą. Z oliwy i octu przygotować sos vinegret – dodać do niego ...
Sałata ze szparagami i łososiem
Sałatę umyć i pozostawić, aby wyschła. Szparagi cienko obrać, usuwając zdrewniałe dolne części i gotować przez 10 minut, najlepiej na parze. Odsączyć i zostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Liście sałaty rozdrobnić na kawałki, szparagi pokroić na dwucentymetrowe kawałki. ...
Sałatka z porów i awokado
Pory oczyścić, usunąć zielone częsci, tak, żeby zostało 3/4 długości pora. Każdego pora nakroić płytko po długości. Dokładnie umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 2-3 minuty. Odsączyć i ostudzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Nastepnie delikatnie ze ...