Bób gotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Pomidory pokroić w ósemki, a ser feta w niewielkie kostki. Bób wyłuskać, wymieszać z pomidorami i fetą. Z oliwy i octu przygotować sos vinegret – dodać do niego ...
Przepisy kulinarne na sałatki – Sałatkowe świetne dania, zdrowe, smaczne – zrobisz sama! Najlepsze przepisy kulinarne na sałatki i surówki!
Sałata ze szparagami i łososiem
Sałatę umyć i pozostawić, aby wyschła. Szparagi cienko obrać, usuwając zdrewniałe dolne części i gotować przez 10 minut, najlepiej na parze. Odsączyć i zostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Liście sałaty rozdrobnić na kawałki, szparagi pokroić na dwucentymetrowe kawałki. ...
Sałatka z porów i awokado
Pory oczyścić, usunąć zielone częsci, tak, żeby zostało 3/4 długości pora. Każdego pora nakroić płytko po długości. Dokładnie umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 2-3 minuty. Odsączyć i ostudzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Nastepnie delikatnie ze ...
Sałatka warzywno – makaronowa z sosem tuńczykowym
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z odrobną oleju, odsączyć i ostudzić. Pomidory pokroić w dużą kostkę, podobnie ogórki. Paparyke pokroić w paski, a cebulę – w cienkie piórka. Przygotwać sos, mieszając majonez z odsączonym tuńczykiem, posiekanymi kaparami i ...
Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
Makaron ugotować na półtwardo w ososlonej wodzie z odrobiną oleju. Odsączyć. Do osolonego wrzątku wrzucić podzielony na różyczki kalafior i ugotować 2-3 minuty. Odsączyć. Następnie smażyć na złoty kolor na oleju.Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Makaron wymieszac delikatnie z kalafiorem, ...
Sałatka z melona
Melon pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i wyciąć cały miąższ. Pokroić go w kostkę i odsączyć na sicie. Jabłko pokroić w paski. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Majonez rozrobić z ketchupem i sokiem z cytryny. Składniki wymieszać z posiekaną cebulą i sosem ...
Sałatka waldorff
Jabłka obrać pokroić w paski. Seler naciowy umyć i drobno pokroić. Szprotki delikatnie odsączyć z zalewy. Każdą porcję z sałatki przygotowywać na naczyniu, na którym będzie podawana. Układać kawałki jabłka, warstwę selera, podzielone na połówki rybki posypać orzechami. Przygotować sos, ...
Sałatka nicejska
Liście sałaty umyć i wysuszyc. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a nstępnie pokroić na niezbyt cienkie plaserki. Paprykę pokroić w paski, pomidory – w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w ...
Sałatka z serem, ananasem i kukurydzą
Ananasa i kukurydzę odsączyć, ser pokrajać w centymetrową kostkę. Każdy plaster ananasa pokroić na drobne kawałki. Składniki wymieszać, dodać majonez oraz przyprawy do smaku. Podawać po schłodzeniu w lodówce.
Sałatka jajeczna
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek, pokrojone ogórki kiszone oraz drobniutko posiekanego pora. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natka ...















