Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier puder i gotujemy na małym ogniu, mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Do masy dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia oraz połączenia wszystkich składników. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki ...
Przepisy kulinarne na sosy i dipy – Sos najlepszy jest do dania, i do smaku i przybrania! Najlepsze przepisy kulinarne na sosy i dipy!
Prosty przepis na: sos beszamelowy
Na patelnię wrzucamy dwie łyżki masła. Rozpuszczamy masło na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodajemy dwie łyżki mąki. Mieszamy aż mąka połączy się z masłem i nie będzie śladu po żadnych grudkach. Gdy mąka z masłem się połączą wlewamy mleko ...
Sos ziołowo-czosnkowy
Natkę pietruszki, listki bazylii i pozostałe zioła wsypujemy do naczynia. Dodajemy oliwę z oliwek. Blendujemy aż uzyskają gładką masę. Do jogurtu dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Dodajemy zmielone zioła i powolutku mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podawać np. do ziemniaków. ...
Hummus z pieczoną papryką
Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki i dodaj przyprawy. Gotowa masa powinna być gładka i puszysta. Przełóż hummus do miski i odstaw do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. COŚ WIĘCEJ O HUMMUSIE: ...
Przecier pomidorowy – jak zrobić?
Pomidory przekrój na pół, zalej wrzątkiem i odczekaj około 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z pomidorów skórkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory i duś przez około 30 minut. Dopraw pomidory według uznania i przelej do słoików. Aby pasteryzować ...
Domowy złocisty syrop (golden syrup)
Przygotowywanie gold syrupu można podzielić na dwa etapy 1. Skarmelizowanie cukru (50g cukru + 15 g wody) W garnku gotujemy wodę z cukrem na średnim ogniu. Cukier zacznie się rozpuszczać, a my podgrzewamy do momentu aż się skarmelizuje (uzyska ciemnozłoty ...
Błyskawiczna pasta z awokado
Obierz awokado, usuń pestkę i za pomocą malej łyżeczki wydrąż miąższ. Miąższ włóż do pojemnika, dodaj oliwę, pieprz, sol i sok z limonki. Za pomocą widelca rozgnieć całość, aż uzyskasz jednolitą masę,
Zrób to sam: Pesto z bazylii
Pesto najlepiej ucierać w moździerzu. Jeśli zależy Wam na czasie możecie użyć blendera, ale na najniższym poziome mocy (składniki dodajemy w tej samej kolejności co przy ucieraniu w moździerzu). Czosnek z odrobiną soli ucieramy na gładką pastę. Do moździerza dokładamy ...
Kolorowy lukier
Lukier biały: Szklankę cukru pudru zmiksować lub bardzo szybko wymieszać razem z trzema łyżkami soku z cytryny. Od razu polewać ciasto. Lukier różowy: Szklankę cukru pudru zmiksować lub bardzo szybko wymieszać razem z trzema łyżkami soku z wiśni. Od razu ...
Meksykańska salsa
Drobno kroimy cebulę, papryki czyścimy i kroimy w kosteczkę. W zależności jak ostrą salsę chcemy mieć, usuwamy pesteczki z chili, im więcej ich zostawimy tym będzie ostrzejsza. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i zielonej części po szypułce, kroimy w kostkę. ...