Wymieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy. Dodaj oliwę. Dokładnie wymieszaj wszystko razem. Gotowe! 🙂 Lubisz sosy i dressingi? Sprawdź też nasze inne przepisy! (sprawdź tutaj)
Przepisy kulinarne na sosy i dipy – Sos najlepszy jest do dania, i do smaku i przybrania! Najlepsze przepisy kulinarne na sosy i dipy!
Sos z kiszonych ogórków
Ogórki kiszone obrać, a następnie pokroić . Do ogórków dodać szalotki i podsmażyć na oleju z masłem. Wlać rosół i śmietanę. Gotować do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku i posypać koperkiem.
Nie, to nie żart – meksykańskie mole
Co prawda nazwa nie brzmi zachęcająco, ale spokojnie. Meksykańskie mole nie ma nic wspólnego z naszymi szkodliwymi molami. Słowo mole pochodzi od wyrazu w prekolumbijskim języku náhuatl mulli, który oznaczał gulasz lub sos. I to to ostatnie słowo najlepiej oddaje naturę ...
Walentynkowa kolacja z pomysłem
14 lutego to wyjątkowa data dla wszystkich zakochanych. W tym dniu chcemy wykazać się kreatywnością, aby zaskoczyć ukochaną osobę i sprawić jej przyjemność. Sprawdzonym pomysłem na niezapomniane Walentynki jest kolacja we dwoje przyrządzona przez jednego z partnerów. Grzegorz Łapanowski, znany ...
Uszka z mięsem Jawo w sosie ze świeżej cukinii i kurek
Tradycyjne uszka nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony. Uszka mogą stać się na przykład doskonałym składnikiem sycącej sałatki lub aromatycznej zapiekanki, w szczególności jeśli nadziane są smacznym, wysokiej jakości mięsem ...
Pierogi z mięsem i kapustą JAWO z sosem z czerwonego wina, boczkiem i tymiankiem
Pierogi z mięsem i kapustą nie bez powodu kojarzone są z tradycyjną polską kuchnią oraz specjalnościami mam i babć. Kto bowiem nie zna tego charakterystycznego, wyraźnego aromatu kiszonej kapusty, połączonego z zapachem doskonale przyprawionego mięsnego farszu? Warto sięgnąć do smaków ...
Sos rabarbarowo-balsamiczny
Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki. W rondlu obrać masło, wrzucić rabarbar, posypać cukrem i chwilę smażyć. Następnie dodać wino, miód. Dokładnie wymieszać. Przykryć i dusić do rozpadnięcia się rabarbaru, aż powstanie niemal gładka masa. Dodać ocet balsamiczny, sól i ...
Sos remoulade
Ugotowane żółtka dokładnie rozgnieść widelcem, dodać surowe żółtko, musztardę, po szczypcie soli i pieprzu. Cienkim strumieniem wlewać olej, mieszając cały czas w jedną stronę. Gdy sos zgęstnieje, dodać ocet winny, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą ...
Sos aioli
Obrane ząbki czonsku rozetrzeć z odrobiną soli. Dodać żółtka, rozmieszać, po czym cienkim strumieniem wlewać oliwę, cały czas mieszając w jedną stronę. Gdy sos zgęstnieje, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Sos barbecue
W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić drobno posiekane cebule i cozsnek. Smażyć na niewielkim ogniu do momentu zeszklenia się cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z octem winnym. Dusić 5 minut, po czym dodać wino, płynny miód, liśc laurowy, musztardę oraz zioła. Dusić ...