Przepis na zupę z zastosowaniem karpia. Prosta w przygotowaniu, idealna na każdą okazję.
Przepisy kulinarne na zupy – Gotuj z nami pierwsze dania! Zupa smaczna, no i tania! Najlepsze przepisy kulinarne na zupy!
Zupa Tom Yum
Na oleju chwilę (2 – 3 minuty) smażyć pokrojoną w paseczki pierś kurczaka. Zalać wrzątkiem, wrzucić trawę cytrynową, drobno posiekane, pozbawione pestek papryczki chilli, listki limonki kaffir. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać pokrojone w paski grzyby, pastę tom ...
Kremowa zupa “caprese”
Umyte pomidory wrzucić na minutę do wrzątku. Odsączyć, usunąć gniazda nasienne,obrać ze skórek. Zmiksować. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, dodając ok. 3/4 szklanki wody oraz wino i przyprawy, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 20 minutach doprawić do ...
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbaską
Trudno nam sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku. W pamięci mamy smak i zapach tego, przygotowywanego przez babcię i mamę. Chcielibyśmy kultywować tradycję, obawiamy się jednak, że nie dorównamy oryginałowi. Marka KNORR oferuje nam cudowny przepis na Żurek!
Zupa ostro – kwaśna z krewetkami
Krewetki obrać, zachować pancerzyki. Odstawić do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć przez kilka minut pancerzyki do chwili aż się zaróżowią. Usunąć pancerzyki, a do oleju, na którym się smażyły dodać pokrojoną trawę cytrynową, obraną i drobno posiekaną zieloną ...
Zupa kalafiorowa z curry
1/2 kalafiora (ok.40 dag) 1 mączysty ziemniak 650 ml rosołu warzywnego, sól 1 łyżka curry 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka pestek z dyni 6 łyżek śmietany 22% 2 łyżeczki soku z cytryny Kalafior dokładnie umyć i podzielić na różyczki. Ziemniak ...
Biały barszcz
wywar z kości i warzyw, żurek, śmietana kremowa, utarty chrzan, biała kiełbasa, jajka ugotowane na twardo. Wywar zagotować, zagęścić mąką, przyprawić do smaku. Dodać starty chrzan i śmietanę. Przed podaniem dodać pokrojoną i ugotowaną kiełbasę i ugotowane jajka.
Grochówka
groch 1/2 kg, wędzonka 15 dag, cebula, ziemniaki 1/2 kg, przyprawy – majeranek, sól, pieprz. Groch zalać wodą, dodać 2/3 wędzonki i gotować, az groch się zupełnie rozgotuje. Wówczas dodać pokrajane w kostkę ziemniaki. Resztę boczku stopić na patelni na ...
Kapuśniak staropolski
50 dag kości 25 dag włoszczyzny 30 dag kapusty kwaszonej 2 l wody 2 dag grzybów suszonych 5 dag powideł śliwkowych 2 dag mąki 4 dag tłuszczu sól cukier jałowiec Ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Kapustę zalać wywarem i ...
Zupa rybna po kaszubsku
4 flądry 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 cebula 1/2 pęczka zielonej pietruszki 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1,5 l wody sól, pieprz ...