Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Przepisy na Zupy

Przepisy kulinarne na zupy – Gotuj z nami pierwsze dania! Zupa smaczna, no i tania! Najlepsze przepisy kulinarne na zupy!

Zupa z porów

1/2 kg porów, 2 marchewki, czerwona papryka, 75 dag ziemniaków, duża cebula, 100 g wędzonego boczku, 2 łyżki masła, 3 kostki bulionu wołowego, 5 kiełbaski, jabłko, łyżeczka majeranku, 5 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, ...

Więcej

Zupa z soczewicy

15 dkg soczewicy 25 dkg ziemniaków 1/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 cebula koperek garść suszonych śliwek 1 łyżka masła lub margaryny kostka rosołowa sól pieprz Soczewicę przebrać, opłukać, zalać przegotowaną wodą, moczyć przez noc. Następnego dnia ugotować w tej ...

Więcej

Zupa ze świeżych ogórków

3-4 szklanki wywaru mięsno-warzywnego (może być z kostki) 50 dag świeżych ogórków 2 łyżki masła lub margaryny 1 płaska łyżka mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 pęczka koperku 1 żółtko sól Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć z nich pestki, ...

Więcej

Zupa ziemniaczana z kurkami

80 dag ziemniaków cebula 30 dag kurek włoszczyzna 5 dag wędzonego boczku 4 łyżki oleju natka pieprz 20 dag pieczarek sól gałka muszkatołowa Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i boczek. Ziemniaki oraz włoszczyznę obrać, pokroić. Zalać 2 litrami wrzątku, dodać ...

Więcej

Żurek staropolski

3/4 l zakwasu na żurek 20 dag wędzonki 3/4 szklanki śmietany 1 łyżka mąki pęczek włoszczyzny 1-2 ząbki czosnku sól ziele angielskie liść laurowy majeranek Wędlinę i włoszczyznę ugotować w 2 l wody z przyprawami. Przecedzić, dodać żur i czosnek ...

Więcej

Żurek tradycyjny

Zakwas z mąki żytniej: 166 g mąki żytniej, 1/2 l wody, czosnek, cebula. Mąkę żytnią wsypać do wyparzonego kamiennego garnka rozmieszać z częścią przegotowanej wody. Do zawiesiny dodać resztę wody i pokrojoną cebulę. Garnek przykryć białą ściereczką i pozostawić w ...

Więcej

Żurek wielkanocny

1 litr rosołu 500 ml żurku 10 dag gęstej kwaśnej śmietany 30 dag szynki lub chudej kiełbasy 1 łyżka mąki majeranek sól pieprz jajka na twardo Zagotować rosół, wlać do niego żurek. Zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. ...

Więcej

Kremowa zupa czosnkowa z cukinią

Kremowa zupa czosnkowa z cukinią

Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i większość ząbków pokroić na 2 – 3 części. W rondlu o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulę. Wrzucić ziemniaki i czosnek. Chwilę razem smażyć, poczym wlać wino, zmniejszyć ogień ...

Więcej

Francuska zupa jarzynowa z pistou

Francuska zupa jarzynowa z pistou

Bób wyłuskać ze skórek (chyba że jest młody i miękki, bo wtedy można dodać ze skórką). W rondlu  o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać rozgnieciony czosnek, cebulę, marchew i selera. Dusić ok. 5 minut na niewielkim ogniu, często mieszając. Należy uważać, aby ...

Więcej

Zupa z zielonych gąsek

Zupa z zielonych gąsek

Gąski bardzo dokładnie umyć, aby usunąć piasek. Pokroić w paski i dusić ok. 15 minut na maśle. W drugim garnku wraz z listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 10 minut). Następnie dodać ...

Więcej