Kurki oczyścić, obrać i dokładnie umyć. Nieco osuszone wrzucić do garnka na niezbyt rozgrzaną oliwę. Dusić przez ok. 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Następnie zalać je winem i litrem bulionu grzybowego (ugotowanym np. na nóżkach grzybów albo z kostki). Dodac sól i ...
Przepisy kulinarne na zupy – Gotuj z nami pierwsze dania! Zupa smaczna, no i tania! Najlepsze przepisy kulinarne na zupy!
Gazpacho
Odłożyć jednego pomidora, a resztę zanurzyć na 30 sekund we wrzątku, odsączyć i gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokrajać na ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, a papryki w paski. Odłożyć ok. 1/3 ...
Zupa czosnkowa po hiszpańsku
W dużym rondlu rozlać oliwę. Wrzucić obrane ze skórki ząbki czosnku i smażyć w całości aż się zrumienią. Następnie czosnek wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zrumienić z obu stron kromki bułki. Wyjąć z rondla, zmniejszyć ogień, wsypać paprykę ...
Zupa z awokado
Awokado przekroić na pół, delikatnie wyjąć miąższ. Zmiksować z sokiem z połowy cytryny. Przygotować litr bulionu i wymieszać z oboma rodzajami śmietany. Chwile podgrzewać bez zagotowania. Dodać masę z awokado, sherry, natkę pietruszki. Chwilę pogotwać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ...
Zupa krem z borowików
Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone ...
Zupa czosnkowa
Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać ...
Zupa grzybowa z łazankami
Z włoszczyzny, ziela angielskiego, pieprzu i listków laurowych gotować prze ok. 90 minut bulion. Odcedzić, dodać namoczone we wrzątku grzyby i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę. Doparwić do smaku. Zdjąc z ognia, wlać wymieszaną z solą śmietanę. W dużej ...
Zupa z soi i kiszonej kapusty
Namoczoną uprzednio na noc soję odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować przez godzinę na dużym ogniu bez przykrycia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 90 minut. Gdy będzie miękka, odcedzić, zachowując wywar. Nastęnie zmiksować. Cebulę pokroić w ...
Zupa z selera naciowego
Seler naciowy dokładnie umyć. Łodygę drobno pokroić, a liście oderwać i zostawić do przybrania. Cebulę drobno posiekać.W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Wrzucić seler i dusić do miękkości. Ostudzić i zmiksować. Do masy selerowej wlać ...
Zupa rybna halaszle
Około 50 dag ryby zalać wodą, dodać jedną oczyszczoną cebulę i liście laurowe. Pozostałe kawałki ryby oddzielone tak, by zostały cztery nieduże porcje odłożyć. Na małym ogniu, pod przykryciem ugotować prze około godzinę około dwa litry bulionu, który następnie przecedzić ...