Około 50 dag ryby zalać wodą, dodać jedną oczyszczoną cebulę i liście laurowe. Pozostałe kawałki ryby oddzielone tak, by zostały cztery nieduże porcje odłożyć. Na małym ogniu, pod przykryciem ugotować prze około godzinę około dwa litry bulionu, który następnie przecedzić ...
Przepisy kulinarne na zupy – Gotuj z nami pierwsze dania! Zupa smaczna, no i tania! Najlepsze przepisy kulinarne na zupy!
Kolorowy chłodnik
Pora pokroić na dwucentymetrowe kawałki, a paprykę w romby o podobnej wielkości. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ryż zeszklić w garnku na oleju, dodać ziemniaki i paprykę. Polać sosem sojowym ...
Chłodnik jogurtowy
Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną rzodkiewką pokroić w drobną kostkę. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Warzywa połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę ...
Zupa koperkowa
Przygotować bulion warzywny. Koperek umyć. Łodyżki posiekać w półcentymetrowe kawałki. W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone łodyżki koperku i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanego koperku, odkładając kilka gałązek do dekoracji. Zalać bulionem i gotować przez 5 ...
Zupa krem ze szczawiu
Szczaw dokładnie umyć, usunąć ogonki. Cebule drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać szczaw. Dusić przez 5 minut, a następnie zmiksować wraz z miąższem z awokado. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ...
Zupa botwinkowa
Botwinkę umyć i buraczkom poobcinać korzonki. Z pęczka obciąć 1/3 dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki. Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a ...
Bulion warzywny
Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać dwoma litrami wody. Dodać przyprawy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 – 90 minut.
Zupa jarzynowa na ostro
Jarzyny – oprócz pomidorów – obrać, umyć i pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, cayenne i cynamon. Smażyć przez dwie minuty. Wlać litr wody i zagotować. Dodać ziemniak, zielony groszek, marchewkę i cukinię. Gotować przez ok. 30 minut.W ...
Zupa piwna
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany w dużym garnku olej – smażyć chwilę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać niewielką ilością bulionu. Po pięciu minutach dodać pokrojona kapustę, resztę bulionu i zioła. Gotować przez 10 minut, ...
Zupa pieczarkowa
Pieczarki, po umyciu i wysuszeniu należy pokroić na kawałki po długości. Podsmażyć je na patelni na maśle, a następnie wrzucić do przygotowanego uprzednio świeżego bulionu grzybowego. Gotować przez około 10 minut, a następnie dodać rozmieszaną śmietanę z mąką. By śmietana ...















