Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Śmietankowe wafelki

Śmietankowe wafelki

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

Trufle herbatnikowe

Trufle herbatnikowe

Tradycyjny pasztet domowy

Tradycyjny pasztet domowy

Kruche ciastka z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą

Przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki.

Jagodzianka

Jagodzianka

Jagody przebrać, umuć i osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem, wlać wódkę i spirytus. Szczelnie zamknąć. Odstawić w nasłonecznione miejsce na miesiąc. Następnie nalewkę odlać, przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.

Więcej

Likier z czarnych porzeczek

Likier z czarnych porzeczek

Porzeczki przebrać, dokładnie umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać 0,5 kg cukru, wrzucić pokrojoną na kawałki laskę wanilii. Następnie nieco je nagnieść widelcem. Wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w słoneczne miejsce.Następnie nalewkę zlać i przelać do butelki.Owoce ...

Więcej

Nalewka jeżynowa

Nalewka jeżynowa

Jeżyny umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, dodać cukier, laskę wanilii. Zalać spitytusem oraz wódką, szczelnie zamknąć. Odstawić na miesiąc w słoneczne mejsce. Następnie nalewkę zlać, przefiltrować. Przelać do butelek.

Więcej

Nalewka Babci Justyny

Nalewka Babci Justyny

Do słoja wrzucić wiórki kokosowe, płatki migdałowe, dodać laskę wanilii. Zalać wódką i spirytusem. Szczelnie zamknąć odstawić na dwa miesiące. Następnie odsączyć, dokładnie wyciskając wiórki i płatki migdałowe. Zalać je mlekiem i odstawić na kilka godzin, po czym odsączyć. Mleko, ...

Więcej

Krupnik

Krupnik

500 ml miodu przyrumienić w garnku wraz z połową laski cynamonu, goździkami, ziarnami ziela angielskiego, połową laski wanilii i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Dolać 1/2 wody i zagotować. Po ostudzeniu dolać litr spirytusu oraz dodać skórkę z wyparzonych wcześniej ...

Więcej

Nalewka Dziadka Marcina

Nalewka Dziadka Marcina

Kawę zalać 1/2 l wrzątku, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dokładnie zamieszać. Przecedzić, przefiltrować, aby pozbyć się fusów. W umytą i wyparzoną pomarańczę wbić goździki oraz ziarna kawy. Włożyć ją do słoja wraz z laską wanilii. Zalać wódką. Do ...

Więcej

Nalewka z pigwy z miodem

Nalewka z pigwy z miodem

Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany ...

Więcej

Malinówka

Malinówka

Owoce umyć, wrzucić do słoja, zasypać cukrem, a następnie zalać wódką. Szczelnie zakorkować i odstawić w zacienione miejsce na dwa miesiące, raz na jakiś czas potrząsając słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie odsączyć, przefiltrować, rozlać do butelek. Nalewka może być ...

Więcej

Nalewka różana

Nalewka różana

Owoce dzikiej róży, oczyszczone z włosków oraz pestek drobno kroimy i miażdżymy (mikser będzi tu niezwykle pomocny). Z wzrzącej wody i cukru przygotowujemy syrop. Następnie wsypujemy do naczynia i zalewamy winem, spirytusem i syropem. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe ...

Więcej

Wiśniówka

Wiśniówka

Ugotować syrop z wody i szklanki cukru (odszumować, zdjąć ewentulaną pianę) i ostudzić. Do słoja włożyć kliogram umytych wiśni z pestkami oraz dodatkowo kilka rozniecionych pestek. Dodać kilka goździków, wlać spirytus, wódkę oraz syrop. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne, ...

Więcej