Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sernik czeski

Sernik czeski

Poduszki z czekoladą

Poduszki z czekoladą

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Roladki z jajek

Roladki z jajek

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Orzeszki z ciecierzycy

Orzeszki z ciecierzycy

Gruszka z pieca

Gruszka z pieca

Marchewkowe muffinki

Marchewkowe muffinki

Łosoś z makaronem i warzywami

Łosoś z makaronem i warzywami

Mus twarożkowo- galaretkowy

Mus twarożkowo- galaretkowy

Kurczak z granatem i winogronami

Kurczak z granatem i winogronami

Przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki.

Nalewka jeżynowa

Nalewka jeżynowa

Jeżyny umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, dodać cukier, laskę wanilii. Zalać spitytusem oraz wódką, szczelnie zamknąć. Odstawić na miesiąc w słoneczne mejsce. Następnie nalewkę zlać, przefiltrować. Przelać do butelek.

Więcej

Nalewka Babci Justyny

Nalewka Babci Justyny

Do słoja wrzucić wiórki kokosowe, płatki migdałowe, dodać laskę wanilii. Zalać wódką i spirytusem. Szczelnie zamknąć odstawić na dwa miesiące. Następnie odsączyć, dokładnie wyciskając wiórki i płatki migdałowe. Zalać je mlekiem i odstawić na kilka godzin, po czym odsączyć. Mleko, ...

Więcej

Krupnik

Krupnik

500 ml miodu przyrumienić w garnku wraz z połową laski cynamonu, goździkami, ziarnami ziela angielskiego, połową laski wanilii i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Dolać 1/2 wody i zagotować. Po ostudzeniu dolać litr spirytusu oraz dodać skórkę z wyparzonych wcześniej ...

Więcej

Nalewka Dziadka Marcina

Nalewka Dziadka Marcina

Kawę zalać 1/2 l wrzątku, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dokładnie zamieszać. Przecedzić, przefiltrować, aby pozbyć się fusów. W umytą i wyparzoną pomarańczę wbić goździki oraz ziarna kawy. Włożyć ją do słoja wraz z laską wanilii. Zalać wódką. Do ...

Więcej

Nalewka z pigwy z miodem

Nalewka z pigwy z miodem

Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany ...

Więcej

Malinówka

Malinówka

Owoce umyć, wrzucić do słoja, zasypać cukrem, a następnie zalać wódką. Szczelnie zakorkować i odstawić w zacienione miejsce na dwa miesiące, raz na jakiś czas potrząsając słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie odsączyć, przefiltrować, rozlać do butelek. Nalewka może być ...

Więcej

Nalewka różana

Nalewka różana

Owoce dzikiej róży, oczyszczone z włosków oraz pestek drobno kroimy i miażdżymy (mikser będzi tu niezwykle pomocny). Z wzrzącej wody i cukru przygotowujemy syrop. Następnie wsypujemy do naczynia i zalewamy winem, spirytusem i syropem. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe ...

Więcej

Wiśniówka

Wiśniówka

Ugotować syrop z wody i szklanki cukru (odszumować, zdjąć ewentulaną pianę) i ostudzić. Do słoja włożyć kliogram umytych wiśni z pestkami oraz dodatkowo kilka rozniecionych pestek. Dodać kilka goździków, wlać spirytus, wódkę oraz syrop. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne, ...

Więcej

Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa

Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa

Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni. Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, ...

Więcej

Jarzębinówka

Jarzębinówka

Owoce jarzębiny zbierane najlepiej w lesie lub w innej okolicy z dala szos, po pierwszym przymrozku, aby straciły goryczkę (lub po prostu przemrożone w zamrażalniku) dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do słoja. Zalać wódką i spirytusem i – szczelnie zmaknięte- ...

Więcej