Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Orzeszki z ciecierzycy

Orzeszki z ciecierzycy

Gruszka z pieca

Gruszka z pieca

Marchewkowe muffinki

Marchewkowe muffinki

Łosoś z makaronem i warzywami

Łosoś z makaronem i warzywami

Mus twarożkowo- galaretkowy

Mus twarożkowo- galaretkowy

Kurczak z granatem i winogronami

Kurczak z granatem i winogronami

Makaron w warzywami i serkiem topionym

Makaron w warzywami i serkiem topionym

Pomidory z czosnkiem

Pomidory z czosnkiem

Racuszki z marchewką

Racuszki z marchewką

Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem

Ciasto owocowe

Ciasto owocowe

Racuszki z dyni z dodatkiem imbiru

Racuszki z dyni z dodatkiem imbiru

Pączki twarogowe

Pączki twarogowe

Gofry cytrynowe

Gofry cytrynowe

Przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki.

Nalewka czereśniowa z czeremchą

Nalewka czereśniowa z czeremchą

Czereśnie umyć, usunąć szypułki, wrzucić do słoja. Dodać rodzynki, goździki, cynamon, zasypać cukrem, wlać alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić do czasu, gdy dojrzeją owoce czeremchy, co ma miejsce zwykle w drugiej połowie sierpnia. Wtedy dodać umyte, odszypułkowane owoce czeremchy. Zlać ...

Więcej

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu

Owoce bzu zagaotować z liśćmi wiśni. Odcedzić przez sito , wystudzić , dodać 2 kg cukru,1 litr spirytusu i kwasek cytrynowy. Wymieszać i zlać do butelek. Odstawić na minimum 2 miesiące.

Więcej

Orzechówka

Orzechówka

Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie (zbierane w lipcu) pokrojone w ćwiartki wrzucić do słoja. Dodać kawałek kory cynamonu, goździki, migdały i zalać spirytusem oraz 1/4 l wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Następnie nalewkę przefiltorwać, dodać wystudzony syrop przygotowany z ...

Więcej

Nalewka rumowa

Nalewka rumowa

Składniki wlać do dużego słoja lub garnka. Dosypać cukier i cukier puder. Dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne zimne miejsce

Więcej

Wiśniówka z miodem

Wiśniówka z miodem

Wiśnie umyć, osuszyć. Połowę z nich wydrylować, połowę zachować z pestkami. Wrzucić do słoja, zalać szklanką miodu. Odstawić na dobę, aby owoce puściły sok. Następnie dodać pokrojne suszone śliwki, goździki oraz alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na dwa ...

Więcej

Ananasówka

Ananasówka

Z ananasów ściąć górne liście, twardą wierzchnią skórkę. Pokroić (wraz ze  środkiem) na niewielkie kawałki (takiej wielkości, aby zmieściły się w słoju). Włożyć je do słoja, dołożyć naciętą wzdłuż laskę wanilii, skórkę okrojoną z wyparzonej pomarańczy oraz sok z cytryny. Wlać alkohol. ...

Więcej

Czereśniówka

Czereśniówka

Czereśnie umuć, oszuszyć. Z pestkami wsypać do słoja, wrzucić goździki, wlać wódkę. Odstawić szczelnie zamknięty na dwa miesiące. Następnie zlać nalewkę. Na pozostałe w słoju owoce wsypać cukier, odstawić w słoneczne miejsce. Potrząsać raz na jakiś czas, aby rozpuścił się ...

Więcej

Nalewka ukraińska

Nalewka ukraińska

Z owoców wycisnąć w sokowirówce sok. Wymieszać i wlać do sloja. Na każdy litr soku wlać litr spirytusu i wsypać 1 kg cukru. Dodać pozostałe składniki. Postawić szczelnie zamknięty słój na słońcu, codziennie potrząsać, aby rozpuścił się cukier. Po sześciu ...

Więcej

Jagodzianka

Jagodzianka

Jagody przebrać, umuć i osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem, wlać wódkę i spirytus. Szczelnie zamknąć. Odstawić w nasłonecznione miejsce na miesiąc. Następnie nalewkę odlać, przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.

Więcej

Likier z czarnych porzeczek

Likier z czarnych porzeczek

Porzeczki przebrać, dokładnie umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać 0,5 kg cukru, wrzucić pokrojoną na kawałki laskę wanilii. Następnie nieco je nagnieść widelcem. Wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w słoneczne miejsce.Następnie nalewkę zlać i przelać do butelki.Owoce ...

Więcej