Grzybki dokładnie oczyścić, umyć i gotować przez 20 minut w mocno osolonym wrzątku. Odsączyć, włozyć do dużego słoja. Przygotować zalewę w proporcjach 1/4 octu i 3/4 wody. Posolić. Zakręcić i odstwić na 14 dni. Następnie grzyby odsączyć. Marchewkę, cebulę pokroić ...
Przepisy na przetwory.
Marynowany kalafior
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i blanszować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Nakładać do wyparzonych słoików wraz z plasterkami marchewki, cebuli, czosnku, kawałkami papryczki i ziołami. Zalać octem wymieszanym z półtorej szklanki wody, cukrem i połową łyżeczki soli. Dokładnie ...
Papryka kiszona
Paprykę dokładnie, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Czosnek obrać i pokroić w piórka. Czuszki oczyścic z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Wodę zagotować z przyprawami. Słoiki wyparzyć, np. wkładając na 10 minut do gorącego piekarnika (ok.120 stopni). W ...
Papryka marynowana
Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Słoiki wyparzyć, wstawiając np. na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Czosnek i cebulę obrać oraz pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem, ...
Mrożony bób
Bób dokładnie umyć. Zagotować sporą ilość (około 1,5 litra wody na kilogram bobu) wody i lekko ją osolić. Bób umieścic na dużym sicie i obficie blanszować wrzątkiem, a następnie przelać zimna wodą. Gdy ostygnie, pakować do torebek na mrożonki i ...
Mrożone piure z dyni
Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, a jeśli jest większa – na ósemki. Dokładnie wydrążyć środek z nasionami. Pozostały miąższ cienko obrać ze skórki, a następnie poklroić na mniej więcej centymenrowe kawałki. W dużym rondlu rozgrzać olej i na niezbyt gorący wrzucić dynię. ...
Mrożone szparagi
Pęczek świeżych, jędrnych i zielonych szparagów (gdy są ściemniałe oznacza to, że nie są już świeże) cienko obrać ze skórki do wysokości 1/3, pozostawiając główki, których nie należy obierać. Odciąć 1-2 cm dolnych, zdrewniałych części. Szparagi związać białą bawełnianą nitką w ...
Mrożona kukurydza w kolbach
Kolby kukurydzy cukrowej oczyścić z liści i \”wąsów\”. Odciąć końcówki. Gotować przez 5-7 minut (w zależności od wielkości) w dużej ilości osolonej wody. Wystudzić i osuszyć. Umieścić w torebkach na mrożonki. Kolby doskonale się przechowują, nawet przez 10 miesięcy.
Bakłażany w ziołach
Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół – piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, ...
Papryka w oleju
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki. Ułożyć na blasze w piekarniku pod rozgrzanym grillem skórką do góry. Przypiekać do czasu aż skórka lekko zbrązowieje. Wyjąć z piekarnika. lekko wystudzić i delikatnie zdjąć skórkę. Tak przygotowaną paprykę ...