Składniki wrzucić do miseczki i bardzo starannie wymieszać widelcem, tak by powstała jednorodna masa.
Przepisy na śniadania.
Omlet z serem
Jajka dokładnie rozmącić mikserem lub ręczną trzepaczką. Dodać sól i piperz. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na duże patleni rogrzać olej. Wlać masę z jaj i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy spód się zetnie, wrzucić ser. Przykryć pokrywką ...
Jajecznica z łososiem
Na patelni stopic masło. Dodać pokrojonego drobno łososia i smażyć przez 2 minuty na niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia i wlewać wbijane wcześniej po kolei do kubeczka jajka. Dokładnie wymieszać. Postawić z powrotem na palniku i smażyć, ciągle mieszając. Doprawić do ...
Omlet z czekoladą
Jajka wbić go dość wysokiego naczynia i zmiksować z mlekiem, mąką i cukrem pudrem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wlać masę jajeczną. Na początku smażyć na dość dużym ogniu, potem nieco zmieniejszyć i przykryć patelnię. Raz na jakiś czas potrząsać nią, aby omlet ...
Kanapki z awokado i szczypiorkiem
Jajka ugotować na twardo z dodoatkiem soli, aby nie pękły skorupki. Wystudzić. Bułki przekroić na połówki. Każdą posmarować cienko masłem. Obrane ze skórki jajka pokroić w plasterki. Awokado przekroić na pół i delilkatnie wyjąć pestkę, a następnie miąższ. Gdy jest to mniej dojrzała ...
Twarożek z warzywami
Twarożek rozdrobnić, dodać pokrojone w kostki rzodkiewki i paprykę oraz obrany, pokrojony ogórek, a także posiekany szczypiorek. Dodać jogurt, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Podawać z razowym pieczywem.
Jajecznica z grzybami
Grzyby oczyścić, jeśli trzeba obrać i dokładnie umyć. Osuszyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem na małym ogniu wraz z odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem przez ok. 20 minut, często mieszając. Gdy ...
Jajecznica na ostro
Na maśle podsmażyć krótko oczyszczoną z nasion i drobno posiekaną papryczkę. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia i wlewać wbijane uprzednio pojedynczo do kubeczka jajka. Dokładnie wymieszać i postawić na ogniu. Ciągle mieszać. Doprawić solą i pieprzem. Posypać ...