Kotlety wołowe smażą się tak samo jak befsztyk; krając tylko mięso, trzeba zostawić przy każdym kostkę, trochę można ubić dla formy i obsypać mąką do smażenia; a wydając podlać bulionem lub dać sos biały cebulowy a al Soubise.
Przepisy sprzed wieków
Befsztyk po hamburgsku
Na befsztyk używa się polędwicy, kotletowej części mięsa, lub pierwszej krzyżowej, która to ostatnia podług wielu prawdziwych amatorów befsztyków jest najlepszą i najsoczystszą. Ja zgadzam się z tem ostatniem zdaniem, i tak: wziąść gruby kawałek, miękki okrągły dobrego mięsa, nie ...
Rost – Beef
Rost – Beef zowie się ogromny kawał tłustego mięsa, upieczony w całości; i tak wziąść np. 10 lub 15 funtów tłustej krzyżowej pieczeni z kośćmi, osolić, położyć na brytfannę i wstawić do bardzo gorącego pieca, przewracjąc często aby się nie przypaliło. ...
Befsztyk
Oryginalnym zaiste wyda się następujący przepis na befsztyk, ja jednak jedynie tym sposobem smażę i za dobroć jego zaręczam, gdyż przepis ten posiadam od kucharza byłego cesarza francuzkiego na własne oczy widziałam jak go smażył.Trzy gatunki mięsa zdatne są tylko ...
Polędwica z rożna z sosem z madery
Wyżyłowaną i naszpikowaną polędwicę posmarować oliwą, obłożyć krajaną w plastry cebulą, posolić i popieprzyć. W godzinę włożyć na rożeń, obwinąć papierem posmarowanym młodem masłem i piec na mocnym ogniu całą godzinę, jeśli mała 3 kwadranse, papier zdjąć na 10 minut ...
Pieczeń wołowa z rożna
Chcąc piec pieczeń na rożnie, należy wziąść środkową zrazową lub pierwszą krzyżową część mięsa, wyżyłować doskonale, oczyścić z tłustości, i na noc zalać octem nie bardzo mocnym, może nawet tak leżeć trzy dni, a w zimie pięć, stosownie do potrzeby ...
Pieczeń wołowa siekana
Usiekać kilka funtów, np. 5 dobrego miękkiego wołowego mięsa, najlepiej zrazowej pieczeni: wbić 4 całe jaja, wsypać soli, pieprzu, tartej cebuli, pierwej pod blachą upieczonej a potem przetartej przez sito: łyżkę tartej bułki, włożyć łyżkę masła i trochę pokrajanej w ...
Polędwica
Polędwicę urządzają na rozmaity sposób: pierwszy z nich jest zupełnie podobny do wyżej opisanego przy pieczeni wołowej z rożna i w niczem się od niej nie różni tylko oblewając, można oblewać masłem, a przy końcu śmietaną kwaśną. W sos który ...
Pieczeń huzarska
Kilka funtów mięsa dobrego zbić mocno, osolić i upiec na rożnie lub w piecu, polewając ciągle masłem; gdy już zrumieni i jest już prawie miękkie, ponadkrawać ukośnie i przełożyć w każdem nakrojeniu i następnym farszem: utrzeć parę pieczonych cebul na ...
Sztufada na gorąco lub na zimno
Wziąść kilka funtów, co najmniej sześć, gdyż w małym kawałku nie będzie smaczna, mięsa krzyżowego: zbić dobrze, nakłuć nożem dziury i w te ponakładać słoninę grubo krajaną w podługowate kawałki i opieprzoną, całą zaś pieczeń osolić i także opieprzyć. Wygrzać ...