Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Przepisy sprzed wieków

Przepisy sprzed wieków

Kotlety wołowe

Kotlety wołowe

Kotlety wołowe smażą się tak samo jak befsztyk; krając tylko mięso, trzeba zostawić przy każdym kostkę, trochę można ubić dla formy i obsypać mąką do smażenia; a wydając podlać bulionem lub dać sos biały cebulowy a al Soubise.

Więcej

Befsztyk po hamburgsku

Befsztyk po hamburgsku

Na befsztyk używa się polędwicy, kotletowej części mięsa, lub pierwszej krzyżowej, która to ostatnia podług wielu prawdziwych amatorów befsztyków jest najlepszą i najsoczystszą. Ja zgadzam się z tem ostatniem zdaniem, i tak: wziąść gruby kawałek, miękki okrągły dobrego mięsa, nie ...

Więcej

Rost – Beef

Rost – Beef

Rost – Beef zowie się ogromny kawał tłustego mięsa, upieczony w całości; i tak wziąść np. 10 lub 15 funtów tłustej krzyżowej pieczeni z kośćmi, osolić, położyć na brytfannę i wstawić do bardzo gorącego pieca, przewracjąc często aby się nie przypaliło. ...

Więcej

Befsztyk

Befsztyk

Oryginalnym zaiste wyda się następujący przepis na befsztyk, ja jednak jedynie tym sposobem smażę i za dobroć jego zaręczam, gdyż przepis ten posiadam od kucharza byłego cesarza francuzkiego na własne oczy widziałam jak go smażył.Trzy gatunki mięsa zdatne są tylko ...

Więcej

Polędwica z rożna z sosem z madery

Polędwica z rożna z sosem z madery

Wyżyłowaną i naszpikowaną polędwicę posmarować oliwą, obłożyć krajaną w plastry cebulą, posolić i popieprzyć. W godzinę włożyć na rożeń, obwinąć papierem posmarowanym młodem masłem i piec na mocnym ogniu całą godzinę, jeśli mała 3 kwadranse, papier zdjąć na 10 minut ...

Więcej

Pieczeń wołowa z rożna

Pieczeń wołowa z rożna

Chcąc piec pieczeń na rożnie, należy wziąść środkową zrazową lub pierwszą krzyżową część mięsa, wyżyłować doskonale, oczyścić z tłustości, i na noc zalać octem nie bardzo mocnym, może nawet tak leżeć trzy dni, a w zimie pięć, stosownie do potrzeby ...

Więcej

Pieczeń wołowa siekana

Pieczeń wołowa siekana

Usiekać kilka funtów, np. 5 dobrego miękkiego wołowego mięsa, najlepiej zrazowej pieczeni: wbić 4 całe jaja, wsypać soli, pieprzu, tartej cebuli, pierwej pod blachą upieczonej a potem przetartej przez sito: łyżkę tartej bułki, włożyć łyżkę masła i trochę pokrajanej w ...

Więcej

Polędwica

Polędwica

Polędwicę urządzają na rozmaity sposób: pierwszy z nich jest zupełnie podobny do wyżej opisanego przy pieczeni wołowej z rożna i w niczem się od niej nie różni tylko oblewając, można oblewać masłem, a przy końcu śmietaną kwaśną. W sos który ...

Więcej

Pieczeń huzarska

Pieczeń huzarska

Kilka funtów mięsa dobrego zbić mocno, osolić i upiec na rożnie lub w piecu, polewając ciągle masłem; gdy już zrumieni i jest już prawie miękkie, ponadkrawać ukośnie i przełożyć w każdem nakrojeniu i następnym farszem: utrzeć parę pieczonych cebul na ...

Więcej

Sztufada na gorąco lub na zimno

Sztufada na gorąco lub na zimno

Wziąść kilka funtów, co najmniej sześć, gdyż w małym kawałku nie będzie smaczna, mięsa krzyżowego: zbić dobrze, nakłuć nożem dziury i w te ponakładać słoninę grubo krajaną w podługowate kawałki i opieprzoną, całą zaś pieczeń osolić i także opieprzyć. Wygrzać ...

Więcej