1. Papryczki myjemy i kroimy na małe kawałki 2. Miksujemy papryczkę z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, pastę sezamową i przyprawiamy solą. 3. Dodajemy posiekaną pietruszkę. ZOBACZ TEŻ: Pesto z jarmużu i słonecznika
Przepisy kulinarne wegetariańskie – Potrawy bez mięsa na obiad, śniadanie, z naszym przepisem zrobisz to danie! Najlepsze przepisy kulinarne na dania wegetariańskie!
Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej i zielonego groszku
1. Kaszę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy. 2. Do ugotowanej kaszy dodajemy odsączony groszek. 3. Przyprawiamy. 4. Formujemy kotleciki. Smażymy z dwóch stron na patelni. 5. Podajemy z rukolą, pomidorem i odrobiną jogurtu greckiego. ZOBACZ TEŻ: Ryż z ...
Wege burger ze szpinakiem i quinoa
1. Gotujemy kosmose ryżową i kaszę jęczmienną. 2. Na patelni smażymy cebulę, czosnek i szpinak. 3. Mieszamy wszystkie składniki na farsz, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kotlety na patelni. 4. Przekrajamy bułki, wkładamy kotlety, dodajemy plaster sera i plasterki cebuli. ...
Pietruszkowy hummus z limonką
1. Suchą soczewicę namaczamy około 12h wcześniej odcedzamy i gotujemy do miękkości na małym ogniu. 2. Następnie miksujemy z pokrojoną pietruszką w blenderze. 3.Dodajemy pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. ZOBACZ ...
Słodkie ziemniaki pieczone z oliwą i oregano
Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki, posypujemy solą, dodajemy oliwę i oregano. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Bataty pieczemy przez 25-30 minut. ZOBACZ TEŻ: Tort szpinakowy na słodko
Jak przyrządzić idealne grillowane warzywa?
1. Wybrane warzywa myjemy i kroimy w plasterki ( nie mogą być zbyt cienkie). 2. Pieczarki pozostawiamy w całości, a pomidory kroimy na połówki. 3. Mieszamy oliwę z octem, dodajemy czosnek sól i pieprz. Moczymy w tej marynacie nasze warzywa ...
Zdrowy obiad: kasza pęczak z warzywami
1. Gotujemy kaszę. 2. Podsmażamy na patelni obrane i pokrojone pieczarki. 3. Obieramy awokado i kroimy na kawałki. 4. Odsączamy pomidory i oliwki. 4. Kaszę odcedzamy i dodajemy do niej warzywa. 5. Całość przyprawiamy i polewamy oliwą z oliwek. ZOBACZ ...
Wege wrap z awokado
1. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, szklimy na nim cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojoną paprykę, obranego i pokrojonego pomidora, fasolę, kukurydzę, awokado. 2. Przyprawiamy 3. Placki tortilli podgrzewamy na osobnej patelni bez dodatku tłuszczu. 4. Gotujemy ryż. 4.Na każdym ...
Risotto z grzybami
1.Siekamy cebulę i smażymy ją na maśle. 2. Dodajemy 2 łyżki wody i wrzucamy ryż – smażymy około 2 minuty, dolewając łyżkę bulionu. 3. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy przez kwadrans, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy solą i pieprzem. ...
Pasta z suszonych pomidorów
1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką konsystencję. 2. Podajemy ze świeżym pieczywem. 3. Możemy ozdobić listkiem bazylii. Smacznego! ZOBACZ TEŻ: Pasta z brokuła i rukoli