Umyj buraki i pozostawiając na nich skórkę natłuść je oliwą z oliwek. Wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach przez 2 godziny. Po wystudzeniu zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę. Pokrój też szczypiorek i dymkę. Kostki ...
Przepisy kulinarne wegetariańskie – Potrawy bez mięsa na obiad, śniadanie, z naszym przepisem zrobisz to danie! Najlepsze przepisy kulinarne na dania wegetariańskie!
Szklanka zdrowia z nasionami chia
Umyte składniki wrzuć do sokowirówki. Powstanie przepyszny sok. Posyp go nasionami chia. NA ZDROWIE! Zobacz też: Zdrowy sok marchewkowy
Naleśniki ze szpinakiem i serem
Wymieszaj jajka, mąkę, mleko, wodę i sól na gładką masę. Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki na złoty kolor. Rozgrzej olej na patelni i przysmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony już szpinak i ...
Sorbet z arbuza
Pokrój arbuza na nieduże kawałki i wymieszaj z filiżanką cukru i szczyptą soli. Pozostaw na pół godziny. Następnie wrzuć mieszankę do blendera, dodaj sok pomidorowy i zmiksuj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj i zamroź. Podawaj jak ...
Lekka sałatka z arbuzem i kolendrą
Pokrój arbuza w kostkę. Pokrusz fetę, połącz z arbuzem i świeżymi liśćmi kolendry. Posyp świeżo mielonym, gruboziarnistym pieprzem. SMACZNEGO! Zobacz też: Lekka sałatka ryżowa
Placuszki z borówkami
Jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszasz na gładką masę. Na końcu dodajesz borówki (niecałe opakowanie, zostaw część do podania) i mieszasz z całością bardzo delikatnie (uważaj, aby nie wyciekł z nich sok). Na patelni rozgrzej olej kokosowy. ...
Wege kotleciki z kaszy kuskus!
1. Siekamy cebulę i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki w misce. 2. Z powstałej masy formujemy mokrymi dłońmi kotleciki. Smażymy je na rozgrzanej oliwie z dwóch stron. 3. Podajemy ciepłe w towarzystwie ziół, sałatki lub octu balsamicznego. ZOBACZ TEŻ: Makaron ...
Truskawkowa sałatka ze szpinakiem
W dużej misce wymieszaj truskawki, szpinak, orzechy i ser. W małej misce wymieszaj miód i ocet balsamiczny. Stale mieszając, powoli dodawaj oliwę z oliwek. Dodaj też odrobinę soli. Skrop sałatkę sosem i podawaj gościom! SMACZNEGO! Zobacz też: Sałatka z ...
Cieciorka po indyjsku
Rozgrzej oliwę na patelni, przysmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Wyciśnij przez praskę czosnek. Po chwili dodaj starkowaną marchewkę i starkowany imbir. Przez kilka minut podsmażaj mieszając. Dodaj sos pomidorowy, cieciorkę i przyprawy. Podsmażaj wszystko przez około 10 minut ...
Omlet jajeczny z warzywami
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Pokrojone pomidory (na dowolne kawałki) wyłóż na patelni. Rozbij i wlej na patelnię jajka (jak do sadzonych) i delikatnie połącz je ze sobą łopatką do smażenia (żółtka również). Posyp pieprzem, solą ...