Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Kulinarna podróż po Toskanii – rozmowa z Aleksandrą Seghi, autorką “Fanklubu bułeczek z rozmarynem”

Aleksandra Seghi – absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, filolog włoski. Od siedemnastu lat mieszka w Toskanii, gdzie pracuje w radiu i prowadzi kursy kulinarne. Dzięki swoim publikacjom, zabiera czytelnika w niezwykłą kulinarną podróż, pełną smaków i kulinarnych ciekawostek. Łączy w nich opowieści o pięknej Toskanii ze sprawdzonymi przepisami na włoskie przysmaki. Właśnie ukazała się najnowsza książka autorki – „Fanklub bułeczek z rozmarynem”.

 

aleksandra_seghi_pasja_gotowania

Czy zaraża Pani Włochów także kuchnią polską? Co im najbardziej posmakowało?

 W moim toskańskim mieszkaniu gotuję zupę pomidorową, piekę sernik lub szarlotkę, smażę naleśniki z serem i lepię pierogi. Mąż uwielbia barszcz czerwony czy bigos. Jedynie nie przekonał się jeszcze do ogórków kiszonych. Z Polski przywożę zawsze dużo herbaty owocowej. We Włoszech herbatę pije się praktycznie wtedy, kiedy kogoś boli brzuch.

Włosi znani są z celebrowania posiłków. Jakie są ich zwyczaje?

  Jedzenie jest w centrum zainteresowania i rozmów. Tak naprawdę wszystko kręci się wokół tego tematu. Rano Włoch idzie na kawę do zaprzyjaźnionego baru. Powraca do niego na drugie śniadanie, gdzieś o godzinie 11. Potem na obiad jedzie do domu, często do mammy. Chwile odpoczywa i wraca do pracy. Wieczorem lubi siedzieć długo przy kolacji, często z całą rodziną i w gronie znajomych. Po kolacji, szczególnie w upalnie dni, wszyscy ruszają do lodziarni.

Z moich obserwacji wynika, że Włosi jedzą mało mrożonek. Wolą kuchnię świeżą, najlepiej domową, cucina casalinga. Mamma italiana ma pełne ręce roboty. Z samego rana wychodzi na targ warzywny, idzie do sklepu mięsnego, potem do tego z nabiałem. Zagniata ciasto na makaron lub pizzę, własnoręcznie robi gnocchi, ziemniaczane kluseczki. Przetwarzanie to jej ulubione zajęcie. W zależności od miesiąca przygotowuje: karczochy, bakłażany, paprykę, cukinię, cebulę, przeciery pomidorowe, marmellatę itd. Ważnym elementem w kuchni włoskiej jest używanie oliwy z oliwek, która jak wiemy ma dobroczynne właściwości. Kuchnia włoska to wiele dań z warzyw i owoców z dodatkiem świeżych ziół. Wyróżnia się prostotą i szybkością w wykonaniu, a tylko nieliczne potrawy muszą być duszone godzinami.

Ciąg dalszy wywiadu!