Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Kulinarna podróż po Toskanii – rozmowa z Aleksandrą Seghi, autorką “Fanklubu bułeczek z rozmarynem”

Aleksandra Seghi – absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, filolog włoski. Od siedemnastu lat mieszka w Toskanii, gdzie pracuje w radiu i prowadzi kursy kulinarne. Dzięki swoim publikacjom, zabiera czytelnika w niezwykłą kulinarną podróż, pełną smaków i kulinarnych ciekawostek. Łączy w nich opowieści o pięknej Toskanii ze sprawdzonymi przepisami na włoskie przysmaki. Właśnie ukazała się najnowsza książka autorki – „Fanklub bułeczek z rozmarynem”.

krojenie_szynki_pistoia_moja_toskania

Czy ma Pani jakąś swoją ulubioną potrawę z kuchni włoskiej?

 Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że mam słabość do dobrej pizzy. Uwielbiam tę na grubym cieście (czyli neapolitańską). Często wychodzę ze znajomymi do pizzerii lub spotykamy się u kogoś w domu i sami pieczemy pizzę.

Bardzo lubię parmigianę, grillowane lub podsmażane bakłażany zapiekane z mozzarellą i pomidorami. Kiedy przychodzi sezon na karczochy jemy go na wiele sposobów: duszone, faszerowane, smażone w cieście lub w wersji omletowej. Uwielbiam sezon na świeży bob i zielony groszek. Świeże, niegotowane, maja cudowny smak.

Jedną z moich ulubionych potraw toskańskich jest peperonata: papryka z cebulką, która może być duszona w białym winie. Często powracam do omletów z cukinią lub szpinakiem albo do tzw. torciku szałwiowego. Gotuję zupy warzywne, np. zuppa di cavolo, pappa al pomodoro, ribollita czy acquacotta. Zapiekane ziemniaki z prawdziwkami, posypane parmezanem są również rewelacyjne. Długo mogłabym wymieniać…

Jeśli jedziemy na wycieczkę do Włoch, to co koniecznie musimy tam spróbować?

Każdy region ma tradycyjne potrawy. Proponuję, by przed wyjazdem zajrzeć do „Domowej kuchni włoskiej”. W książce opisuję 20 regionów i podaję przepisy na sztandarowe dania kuchni włoskiej. Ale przejdźmy do konkretów. Jeśli wybierzemy się nad morze, to spróbujmy jakiegoś rybnego dania lub na przykład risotto z dodatkiem frutti di mare. Z pewnością zachwycą nas przystawki z kalmarami, małże czy królewskie krewetki. W Toskanii wybierzmy crostini z masą wątróbkową, szynkę toskańską, a w Bolonii mortadelę z pistacjami. Przekąską barową może być również piadina romagnola, a na obiad tortellini w rosole. Nie wspomnę o makaronie z ragù bolońskim. W Parmie zakupmy parmezan, a w Modenie ocet balsamiczny. We Florencji na ulicy możemy zjeść porchettę, plastry pieczonej świni wkładane do kanapki. W Apulii skuśmy się na taralli czy makaron orecchiette z brokułami czy kapusta właściwa, cime di rapa. W Bazylikacie na przystawkę weźmy rafanate, torcik chrzanowy, a na obiad makaron z ciecierzycą. W barze w Kalabrii zamówimy kawową granitę z bitą śmietaną, a w Kampanii sałatkę z Capri. W Neapolu pójdźmy obowiązkowo na pizzę, a w Sorrento zjemy gnocchi. W restauracji w Rzymie poprosimy o karczochy, spaghetti w sosie carbonara czy amatriciana, a następnie jagnięcinę po rzymsku, flaki czy cielęcinę skąpaną w białym winie. Muszę przerwać to wyliczanie, gdyż zrobiłam się strasznie głodna! Ale na poważnie: każdy region, każdy zakątek Włoch ma swoje specjalności, rarytasy, których nie sposób wyliczyć. Na pewno czeka nas wspaniały „tour” po lokalach gastronomicznych i niezapomniane chwile przy stole.

Jak zaczęła się u Pani pasja kulinarna?

U mnie w polskim domu zawsze dużo się gotowało. Rodzice lubili zapraszać znajomych, dlatego w kuchni zawsze działo się coś ciekawego. Już pod koniec podstawówki zaczęłam zbierać książki kulinarne, czytać i wyobrażać sobie przepisy. Następnie podczas studiów na Uniwersytecie Warszawskim wyjeżdżałam na kursy językowe do Włoch. Jeden z nich odbywał się we Florencji. W weekendy robiłam sobie całodniowe wycieczki po regionie. Poznawałam tradycje kulinarne. Przeszłam kurs gotowania.

 

Ciąg dalszy wywiadu!