Kulki mocy idealne do szkoły, pracy, na uczelnię. Przepis według Anny Lewandowskiej.
składniki:
* różne orzechy/migdały
* słonecznik
* bakalie: rodzynki, figi, żurawina, daktyle, morele suszone, suszone śliwki
* do zlepienia masy najczęściej daję olej kokosowy i ew. masło orzechowe
* dodatki : wiórki kokosowe, nasiona chia, kakao, karob, cynamon, kurkuma itp.
* do obtaczania: kakao, karob, wiórki kokosowe
przyrządzanie:
Orzechy/migdały moczę przez całą noc, suszę i mielę w młynku. Im lepiej wysuszone, tym lepiej się zmielą. Słonecznik mielę bez moczenia.
Bakalie siekam.
Mieszam wszystkie składniki tak, aby zlepiły się w kulę, z której odrywam kawałki i lepię małe kulki. Kulki obtaczam i wkładam do papierowych foremek. Trzymam w lodówce. Podjadamy po jednej, są bardzo sycące.