Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Kurczak cytrynowo – imbirowy

Lekkie danie z kurczaka i warzyw o zdecydowanym, orientalnym smaku

przepis z kuchni: chińskiej

czas: 30 minut + 2 godziny marynowania

liczba porcji: 4

składniki:
4 małe filety z piersi kurczaka por 4 marchewki 2 czerwonego papryki 2 pomidory 3 łodygi selera naciowego 3 cm kawałek korzenia imbiru 1 cytryna 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki sosu sojowego 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju sól, pieprz

przyrządzanie:

Przygotować marynatę: wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, curry, otartą skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej). Do marynaty włożyć lekko rozbite, pokrojone na niewielkie kawałki filety z piersi kurczaka. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Marchewkę, imbir, selera naciowego obrać i – podobnie jak paprykę – pokroić w paski. Pomidory również obrać i drobno posiekać. Pora pokroić w półplasterki.
W woku rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i imbir. Smażyć 3 minuty, po czym dodać paprykę, selera naciowego i pora. Smażyć kolejne 3 minuty, po czym dodać pomidory. Następnie zalać bulionem drobiowym, przykryć i dusić do miękkości (ok. 8-10 minut). Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości warzywnego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filety z kurczaka upiec na grillu. Upieczone wrzucić do sosu i chwilę razem podgrzewać. Podawać z ryżem.