Przepis na orientalnego kurczaka z owocami.
składniki:
- 50 dag piersi kurczaka
- mango
- 2 banany
- 4 plastry ananasa
- 3 łyżki sklarowanego masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kawałek imbiru
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 2/3 szklanki soku ananasowego
- 2 łyżki brandy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Imbir i czosnek utrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z innymi składnikami marynaty. Piersi kurczaka umyć, pokroić w grube plastry, przełożyć do miski, zalać marynatą, przykryć i na 4 godziny odstawić w chłodne miejsce.
- Świerze owoce umyć, obrać i wraz z ananasem z puszki pokroić na spore kawałki. Osuszyć je i krótko obsmażyć na łyżce masła, przełożyć na talerz.
- Na patelni rozgrzać pozostałe masło i zrumienić na nim odsączone z zalewy kawałki kurczaka (zalewę zachować). Dodać owoce i polać wszystko marynatą wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
- Podgrzewać na małym ogniu 3-4 minuty, a potem od razu podawać. Do tego dania można podawać ryż.