Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Kurczak orientalny

Przepis na orientalnego kurczaka z owocami.

składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka
  • mango
  • 2 banany
  • 4 plastry ananasa
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Marynata:
  • kawałek imbiru
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 2/3 szklanki soku ananasowego
  • 2 łyżki brandy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

przyrządzanie:

  • Imbir i czosnek utrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z innymi składnikami marynaty. Piersi kurczaka umyć, pokroić w grube plastry, przełożyć do miski, zalać marynatą, przykryć i na 4 godziny odstawić w chłodne miejsce.
  • Świerze owoce umyć, obrać i wraz z ananasem z puszki pokroić na spore kawałki. Osuszyć je i krótko obsmażyć na łyżce masła, przełożyć na talerz.
  • Na patelni rozgrzać pozostałe masło i zrumienić na nim odsączone z zalewy kawałki kurczaka (zalewę zachować). Dodać owoce i polać wszystko marynatą wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
  • Podgrzewać na małym ogniu 3-4 minuty, a potem od razu podawać. Do tego dania można podawać ryż.