Kurczak w pysznym sosie z owocami i mlekiem kokosowym - danie typowe dla kuchni karaibskiej
przepis z kuchni: jamajskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
700 g piersi z kurczaka
1 cebula
1 duże jabłko
1 zielony banan
1 średnie mango
3 - 4 pomidory
1 szklanka mleka kokosowego
100 g szynki
1 łyżka masła
1 łyżeczka curry w proszku
po 1/2 łyżeczki mielonych: cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
przyrządzanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka. Usmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem dusić do jej miękkości. Wsypać przyprawy, a następnie pokrojoną w kostkę szynkę, obrane i pokrojone w kawałki mango, jabłka, banana, pomidory. Wlać mleko kokosowe, sok cytrynowy, dodać nieco soli i pieprzu. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia doprawić do smaku, dodać jogurt naturalny. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.