Dla wszystkich fanów ostrej i wyrazistej kuchni mamy niesamowity przepis. Kurczak, ryż, warzywa i niesamowity sos, który sprawia, że przenosimy się do słonecznego Meksyku! Ole!
składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1/2 puszki kukurydzy (można dodać całą),
- 1 woreczek ryżu,
- 1 puszka pomidorów,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- trochę wody (jeśli sos będzie zbyt gęsty),
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- ok. 1 łyżeczka cukru (dla złagodzenia smaku)
- słodka i ostra papryka (wg. uznania)
- tabasco (opcjonalnie),
przyrządzanie:
-
Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem. Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie. Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża), podlej wodą, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę.
-
Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.