Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Kurczak w sezamie w sosie słodko-kwaśnym!

Lubicie chińszczyznę? Spróbujcie naszego przepisu na kurczaka w sezamie w sosie słodko-kwaśnym! Orientalna kuchnia jest pyszna!

eating chinese sesame chicken with chopsticks

składniki:
pierś z kurczaka jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody klika kropel sosu sojowego 50g sezamu sól, pieprz olej oraz na sos słodko- kwaśny: 1 mała cebula lub pół dużej pół zielonej papryki 3/4 puszki ananasa 4 łyżki curku 5 łyżek octu 4 łyżki ketchupu 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

przyrządzanie:

Mięso: 1) Pierś z kurczaka pokroić na nie duże kawałki, posolić i popierzyć, a następnie przesmażyć i odstawić do ostygnięcia. 2) Wymieszać obie mąki w misce razem z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko i wlać wodę. Wymieszać mikserem. Ciasto ma być gęste. Wlać kilka kropel sosu sojowego i dodać szczyptę soli. Wsypać sezam, wymieszać. Wrzucić kawałki kurczaka do miski z ciastem i dobrze wymieszać łyżką. Do rondla wlać olej tak by kurczak był w nim zanurzony chociaż do połowy. Rozgrzać olej i wrzucać porcjami kurczaka. Sos; Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na małym ogniu, potem pokroić ananasa i dorzucić na patelnie, dalej smazyć. Wymieszać 4 łyżki cukru i 5 łyżek octu, wlać na patelnie do papryki, cebuli i ananasa. Następnie dodać jeszcze 4 łyżki ketchupu i mieszać. Wode z ananasa połączyć z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i dodać do reszty. Smażyć jeszcze kilka minut i mieszać. Jak sos jest za gęsty można dodać 0,5 szklanki wody. Na koniec smażenia dodać do smaku nakrętke octu.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem