Lubicie chińszczyznę? Spróbujcie naszego przepisu na kurczaka w sezamie w sosie słodko-kwaśnym! Orientalna kuchnia jest pyszna!
składniki:
pierś z kurczaka
jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
klika kropel sosu sojowego
50g sezamu
sól, pieprz
olej
oraz na sos słodko- kwaśny:
1 mała cebula lub pół dużej
pół zielonej papryki
3/4 puszki ananasa
4 łyżki curku
5 łyżek octu
4 łyżki ketchupu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
przyrządzanie:
- Mięso: 1) Pierś z kurczaka pokroić na nie duże kawałki, posolić i popierzyć, a następnie przesmażyć i odstawić do ostygnięcia. 2) Wymieszać obie mąki w misce razem z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko i wlać wodę. Wymieszać mikserem. Ciasto ma być gęste. Wlać kilka kropel sosu sojowego i dodać szczyptę soli. Wsypać sezam, wymieszać. Wrzucić kawałki kurczaka do miski z ciastem i dobrze wymieszać łyżką. Do rondla wlać olej tak by kurczak był w nim zanurzony chociaż do połowy. Rozgrzać olej i wrzucać porcjami kurczaka. Sos; Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na małym ogniu, potem pokroić ananasa i dorzucić na patelnie, dalej smazyć. Wymieszać 4 łyżki cukru i 5 łyżek octu, wlać na patelnie do papryki, cebuli i ananasa. Następnie dodać jeszcze 4 łyżki ketchupu i mieszać. Wode z ananasa połączyć z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i dodać do reszty. Smażyć jeszcze kilka minut i mieszać. Jak sos jest za gęsty można dodać 0,5 szklanki wody. Na koniec smażenia dodać do smaku nakrętke octu.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem