Kuchnia tajska jest niezwykle zróżnicowana, ale to co ją głównie wyróżnia to piekielnie ostre smaki. Dziś przedstawiamy Wam pomysł na kurczaka w sosie chili. Uwaga! Może być gorącooo... ?️?️?️
składniki:
- 250 g piersi drobiowych pokrojonych na małe kawałki
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 4 łyżki gotowego, słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sezamu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
- olej do głębokiego smażenia
- 1 białko
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
przyrządzanie:
-
- W dużej misce połączyć dobrze wszystkie składniki na ciasto i dodać kurczaka. Wszystko razem dobrze wymieszać tak, aby mięso było całkowicie pokryte ciastem. W głębokiej patelni lub woku rozgrzać sporą ilość oleju (około 1,5 cm wysokości). Smażyć piersi, wyjmując kawałek po kawałku z ciasta i kładąc ostrożnie na rozgrzany olej. Smażyć na jasnozłoty kolor.
- Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i lekko podsmażyć czosnek. Nie przyrumienić! Ma się tylko wydobyć aromat. Dodać kurczaka, sos chili i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i razem zagrzać. Wymieszać z natką i sezamem. Można podać z ryżem lub makaronem.
Przepis z bloga: sabinacuisine.com