Dla tych którzy preferują bardziej tradycyjne smaki, proponujemy kurczaka z koniakiem i ryżem. Smak delikatnego, białego mięsa połączony ze smakiem wyrazistego alkoholu, zapewni naszym gościom niezapomniane wrażenia kulinarne.
Składniki:
- kurczak świeży podzielony na porcje
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 125 ml oleju z oliwek
- 100 ml koniaku Otard
- 500 gr ryżu
- kromki chleba (tyle kromek ile jest kawałków kurczaka)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Porcje kurczaka obsmażamy na maśle i oleju z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy przez chwile. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wlewamy koniak i zapalamy. Po wygaśnięciu ognia dusimy około 20 minut.
- Kawałki chleba podpiekamy.
- Ryż z olejem gotujemy na sypko, wkładamy do formy, odwracamy na talerz i dekorujemy plasterkiem z cytryny.
- Na każdą kromkę chleba kładziemy po kawałku kurczaka i posypujemy nacią pietruszki.