Soczysta wersja pieczonego kurczaka z miodem i orzechami.

składniki: 
- Cały kurczak
 - 2 łyżki miodu
 - 2 łyżki masła
 - łyżka zmielonych orzechów
 - pół łyżeczki zmielonego tymianku
 - 2 łyżki oleju lub sklarowanego masła
 - pieprz
 - sól
 
przyrządzanie:
- Miód i masło razem podgrzewać do chwili, aż się połączą (nie gotować). Kurczaka umyć, lekko natrzeć z zewnątrz i od środka solą.
 - Do podłużnej brytfanki włożyć sklarowane masło lub wlać olej, włożyć kurczaka i wsunąć brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
 - Piec około 50 minut, co jakiś czas obracać. Następnie polać ją miodem wymieszanym z masłem, posypać orzechami, tymiankiem i dopiec.
 - Podawać z ryżem i surówką.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














