Soczysta wersja pieczonego kurczaka z miodem i orzechami.
składniki:
- Cały kurczak
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- łyżka zmielonych orzechów
- pół łyżeczki zmielonego tymianku
- 2 łyżki oleju lub sklarowanego masła
- pieprz
- sól
przyrządzanie:
- Miód i masło razem podgrzewać do chwili, aż się połączą (nie gotować). Kurczaka umyć, lekko natrzeć z zewnątrz i od środka solą.
- Do podłużnej brytfanki włożyć sklarowane masło lub wlać olej, włożyć kurczaka i wsunąć brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Piec około 50 minut, co jakiś czas obracać. Następnie polać ją miodem wymieszanym z masłem, posypać orzechami, tymiankiem i dopiec.
- Podawać z ryżem i surówką.