Wśród dań kuch indysjkiej tę potrawę wyróżnia m.in. mała ilość dodawanych przypraw, co sprawia, iż łatwo zdobyć wszystkie konieczne składniki
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 30 minu
liczba porcji: 4
składniki:
500 g filetów z piersi kurczaka
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 zielone papryczki chilli
2 marchewki
2 ziemniaki
1 średnia cukinia
4 łyżki oleju
1 łyżka posiekanej natki kolendry
2 łyżki soku z limonki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż się zezłoci. Dodać połowę ząbków czosnku pokrojonego w plasterki. Następnie dodać pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka oraz dużą szczyptę soli. Smażyć do chwilii aż mięso będzie rumiane, a z patelni wyparuje płyn. Dodać obrane, pokrojone w słupki ziemniaki i marchewkę, pozbawione nasion i drobno posiekane papryczki chilli, sok z limonki i resztę czosnku. Smażyć na dość dużym ogniu, często mieszając. Po 5 minutach dodać pokrojoną w słupki cukinię i dalej smażyć aż warzywa staną się miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać posypaną kolendrą.